top of page

MOACG OSUĐUJE ISPAD NAVIJAČKE GRUPE FK SUTJESKA, KOJI STVARA TEMELJE ZA NETRPELJIVOST


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) izražava osudu nedavnog neprihvatljivog ispada navijačke grupe FK Sutjeska, čiji talas ovakvih i sličnih uvredljivih i krajnje netolerantnih nastupa, nesumnjivo predstavlja prijetnju za multietnički sklad, mir i stabilnost u našem društvu. Ovakvo ponašanje jasno ukazuje da se radi o društvenoj anomaliji, koja izjeda sistem iznutra i stvara temelje za dalju nacionalnu i vjersku netrpeljivost.


NAVIJAČI FK SUTJESKA MOACG OSUĐUJE ISPAD NAVIJAČKE GRUPE FK SUTJESKA, KOJI STVARA TEMELJE ZA NETRPELJIVOST
Navijači FK Sutjeska

Ovim putem, ponovno želimo ukazati na problem svojevrsne pasivnosti nadležnih organa, pa čak i na marginalizovanje i relativizovanje sadržaja i efekta ovakvih izliva mržnje, što u krajnjem slučaju i dovodi do neefikasnih mjera i politike nekažnjavanja. Podsticanje mržnje i nasilja, posebno kada su njegov produkt navijačke grupe, neminovno ima negativne posledice na mlade ljude, koji izloženi ovakvim stavovima, i sami mogu postati skloni prihvatanju i usvajanju takvog ponašanja.


Ovakav obrazac ponašanja ni u kom slučaju ne smije biti tolerisan, već su neophodne brze i adekvatne reakcije sa državnih adresa. Sa tim u vezi i pozivamo nadležne organe da preduzmu konkretne mjere u pogledu procesuiranja odgovornih lica i sprečavanja sličnih incidenata u budućnosti. Ako ne želimo društvo stereotipa i predrasuda, društvo povlašćenih i potčinjenih, društvo nasilja i netrpeljivosti, onda se ovakvom i sličnim problemima mora pristupitu analitično i metodično, počevši od temeljne istrage, preko sudskog procesuiranja i izricanja adekvatnih sankcija, pa sve do mjera prevencije.


U našem društvu nema mjesta nacionalizmu, naročito ne onom izvitoperenom, netoleranciji i govoru mržnje. Moramo zajedno raditi na stvaranju inkluzivnog i tolerantnog okruženja, bez obzira na nacionalnu, vjersku i svaku drugu pripadnost. Samo na taj način možemo graditi društveni okvir u kome su mir, stabilnost i pravednost osigurani za sve građane.


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page