top of page

Ekstremizam u porastu; prevencija postaje apstraktna; borba protiv nasilja da bude sveobuhvatna


Saopštenje Sofije Kirsanov, koordinatorke za kulturu i neformalno obrazovanje MOACG


Dva maloljetna građanina Bosne i Hercegovine, člana Atletskog kluba Sarajevo, su 15. aprila napadnuti u barskom naselju Šušanj, a zbog ozbiljnosti povreda jedan od dječaka iz Sarajeva je nakon ukazane pomoći u barskoj bolnici prebačen u Klinički centar Crne Gore, a potom u Sarajevo, gdje će biti operisan zbog nanijetih povreda.


Napad na bilo koje lice zabrinjavajuć je i potresan, a posebno je alarmantna činjenica da su, po informacijama iz Uprave policije, napad izvršila, pored jednog punoljetnog, četiri takođe maloljetna lica iz Bara, koja će krivično odgovarati za napad na dvojicu mladih sportista iz Sarajeva.


U posljednje vrijeme svjedočimo porastu ekstremizma među mladima koji se ispoljava na sve brutalnije načine: od vandalizovanja prostorija grupacija čije postojanje nije po mjeri njihovog svjetonazora, radikalnog govora mržnje u oflajn i onlajn prostoru, do zadirkivanja i vršnjačkog zlostavljanja po školama širom Crne Gore, torture koju preživljava grupa podgoričkih gimnazijalaca, i, sada, do sramnog napada na nedužne maloljetnike koji nas - sa strepnjom ovo konstatujemo - vraća u atmosferu devedesetih koja je eskalirala u nezapamćena zlodjela.


Sofija Kirsanov MOACG Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore
Sofija Kirsanov

Na sve ove alarmantne situacije institucije ne pružaju adekvatan odgovor, donosioci odluka samo deklativno osuđuju napade, a prevencija je postala apstraktan termin koji se jedino može naći u rječniku.


Stoga, pozivamo na adekvatno sankcionisanje ovog gnusnog zločina, koji će, služiti kao primjer pravičnosti ili nepravičnosti, odgovornosti ili neodgovornosti, integriteta ili njegovog nedostatka, zavisno od reakcije nadležnih. Kao i uvijek, akcentujemo važnost prevencije, širenja tolerancije i kreiranja interkulturalne sredine u kojoj će vladavina prava biti temelj zajednice u vrijednosnom i institucionalnom smislu. Borba protiv vršnjačkog nasilja mora biti sveobuhvatna, temeljna i kontinuirana, a radikalizacija mladih shvaćena kao jedan od najopasnijih trendova u crnogorskom društvu posljednjih godina.


Takođe, upućujemo iskreno izvinjenje dvojici mladih, talentovanih sportista iz prijateljske BiH u ime mladih Crne Gore, uz molbu da ne posmatraju crnogorsku omladinu kroz ovo iskustvo i da budu uvjereni da su među nas uvijek dobrodošli, kao i svi dobronamjerni ljudi svih narodnosti i konfesija.


Sofija Kirsanov, koordinatorka za kulturu i neformalno obrazovanje MOACG

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page