top of page

Mladi u Podgorici uspješno učestvovali u treningu "Medijska pismenost" i razvili kritičku svijest


U poneđeljak, 24. aprila 2023. godine, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore realizovala je trening "Medijska pismenost" u Birziminium HUB-u u Podgorici, kao jednu od aktivnosti u okviru projekta "Podrška mladima i građanima u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije u cilju smanjenja etničke distance - Support for youth and citizens to fight against hate speech and discrimination to reduce ethnic distance", a uz podršku Vlade Australije.


Trening Medijska pismenost MOACG

Na ovom treningu, mladi su proširili znanja o medijima, sa posebnim akcentom na tumačenje medijskih sadržaja kojima smo svakodnevno izloženi, i razvoj kritičkog mišljenja, ključnog činioca odbrambenog sistema protiv manipulacija i neistina u medijima, koji svaka mlada osoba treba da formira i kontinuirano unaprjeđuje.


U uvodnom dijelu obuke, predavači su se osvrnuli na osnovne pojmove koji se vezuju za temu medija, kako bi se uvjerili da svi učesnici po završetku prvog dijela treninga, posjeduju bazični nivo znanja koji im je neophodan pri daljem procesu medijskog opismenjavanja.


Drugi dio obuke, bio je posvećen osposobljavanju mladih da identifikuju i razvrstaju manipulacije u medijima, kroz interaktivno teorijsko predavanje, koje je nakon toga pratila praktična primjena usvojenih znanja kroz zanimljive vježbu koju su učesnici imali. Osim pomenutog, predavači su takođe posvetili pažnju prepoznavanju i razlikovanju govora mržnje od slobode govora, ali i načinima na koje možemo zaštititi sebe i druge od istog.


Trening su održale Arijana Nikolić Vučinić i Marija Manja Jovović, edukatorke i članice nevladine organizacije "Obrazovanje za znanje" koje imaju dugogodišnje iskustvo u oblasti odnosa sa javnošću i medijima.


Kroz internu evaluaciju, učesnici su radionicu ocijenili kao zabavnu i interaktivnu, a osim toga istakli su pozitivna iskustva, na osnovu kojih bi, kako kažu prisustvovali ovakvim i drugim aktivnostima koje MOACG realizuje.


Ovaj trening imao je za cilj da pokaže mladima da mediji treba da predstavljaju pomoć i podršku za plasiranje i promovisanje ideja, koje će kod njih izazvati želju da budu inicijatori i kreatori pozitivnih društvenih promjena, ali i kritičari društvenih dešavanja, što se može postići samo onda kada su mladi medijski pismeni i imaju dobro razvijenu kritičku svijest.



Projekat "Podrška mladima i građanima u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije u cilju smanjenja etničke distance" je podržala Vlada Australije i implementira ga Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore.


Project "Support for youth and citizens to fight against hate speech and discrimination to reduce ethnic distance" is supported by the Australian Government and implemented by Network for Youth Activism of Montenegro/Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore.

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page