top of page

U studentskom domu "Onogošt" studenti bili tri dana bez grijanja, institucije da reaguju


MOACG

U studentskom domu Onogošt u Nikšiću studenti su tri dana bili bez grijanja zbog kvara na ventilu, dok su temperature bile oko nule. Kućni red studentima nije dozvoljavao da unesu svoja grijna tijela u dom, kako bi se ugrijali dok se problem ne riješi, a razlog ovakvih pravila jeste povećanje potrošnje električne energije.


studentski dom Onogošt

Ovo nije prvi put da se studenti susrijeću sa ovim problemima, već su se i prethodnih godina žalili na sisteme grijanja u ovoj ustanovi, ali i u zgradama Filološkog i Filozofskog fakulteta. Problem u sobama je privremeno saniran, ali u čitaonici doma Onogošt studentima još uvijek nije obezbijeđeno normalno funkcionisanje sistema za grijanje. Kako je ispitni rok u toku, u Domu je trenutno oko 180 studenata prema podacima predstavnice studenata (ime poznato MOACG).


Ovakvi propusti su jako česti, ne samo u Nikšiću već i u Podgorici, gdje studenti do 8. decembra nijesu imali ni grijanje ni toplu vodu u domu, a nakon toga grijanje je paljeno tek u 18h, što je u zimskim danima sa izuzetno niskim temperaturama apsolutno neprihvatljiv uslov za normalan život i funkcionisanje studenata u domu.


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore zahtijeva da nadležne institucije utiču na ovakve i slične probleme koji pogađaju studente i mlade iz cijele Crne Gore i da ne dozvole da mladi budu oni na kojima će se štedjeti umjesto da upravo budu oni kojima će se država najviše posvetiti i pružiti razne benefite, po ugledu na mnoge evropske države. Uzimajući u obzir stavove nadležnih obrazovnih ustanova i institucija, koji govore o želji da se suzbije odliv mozgova te podstaknu mladi kako da studiraju tako i da žive u Crnoj Gori, nedopustivo da se budućim akademskim građanima ne mogu obezbijediti osnovne potrebe za život i rad.


S tim u vezi, urgiramo da se sistemski djeluje u cilju poboljšanja položaja studenata koji se trenutno nalaze u domovima, ali i svim ostalim mladim ljudima, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale, te da ispitaju uslove u kojima isti žive i studiraju.


Mladi ljudi, naročito studenti koji se akademski obrazuju ali i usavršavaju u raznim poljima, moraju da budu u fokusu svih institucija. Adekvatni uslovi za studiranje, kao i uslovi za kvalitetan život u Crnoj Gori mladima moraju biti obezbijeđeni. Prvi korak ka ostvarenju tog cilja jeste ojačano povjerenje mladih u rad institucija, što je u ovom slučaju nužno otklanjanje problema sa kojima se studenti susrijeću, počevši od studentskih domova.


Konačno, naglašavamo da treba težiti ka poboljšanju položaja studenata u državi i podsticati ih, kako se sjutra ne bismo suočili sa nedostatkom fakultetski obrazovanih mladih ljudi u državi i povećanim odlivom mozgova koji će dovesti do deficita stručnjaka.
Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page