top of page

Tim za kulturu i neformalno obrazovanje MOACG obilježio Svjetski dan poezije kroz poetiku romantizma



U znak Svjetskog dana poezije i početka proljeća, u petak, 22. marta, u Omladinskom klubu Podgorica MOACG je realizovala radionicu na temu svjetske poezije, gdje se romantičarska izdvojila zbog veze sa procvatom osjećanja i godišnjeg doba prepoznatljivom po obnavljanju.


Radionicu je održala Helena Stanković, članica Tima za kulturu i neformalno obrazovanje MOACG.



U okviru radionice, obrađena je poetika ruskog, engleskog i njemačkog romantizma u znak početka proljeća, s ciljem da mladi prošire sliku pojedinosti vezanih za tu epohu. Izdvojeni su Puškin, Bajron i Gete kao najznačajniji predstavnici evropskog romantizma, gdje je bilo riječi o pjesmama „Volio sam vas“, „Gle, ide lijepa kao noć“ i „Kralj vilovnjak“.



Neizbježni za pomenuti uz Getea bili su voluntaristi Artur Šopenhauer i Fridrih Niče, čija je filozofija omogućila uvid u predromantičarsku njemačku civilizaciju. Volja kao kočnica i neznanje su upravo ono što je prethodilo Weltschmertzu - sindromu svjetske boli od kog se čovjek konačno počeo okretati otkrivanju individualnog i nacionalnog identiteta.



Napravljena je paralela između poezije Bajrona i Puškina, koji su u svojim djelima isticali karakteristike, tipičnog za romantizam, bajronovskog junaka, i izveden je zaključak da su uplivi sociopolitičkih odlika podneblja na kojima su ovi stvaraoci pisali dominantno uticali na razlike engleskog i ruskog romantizma.



Radionica je zaokružena analizom pjesme ,,Noć skuplja vijeka” uz sintezu sa Platonovim viđenjem čulnog i lijepog. Na primjeru ove Njegoševe lirske tvorevine smo uočili šta je čovjek, a mora biti čovjek, te se odupire onome što mu je nametnuto, i uprkos imperativu okoline dopušta ljudskome u sebi da ispliva.



Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore poziva sve zainteresovane da i u narednom periodu daju svoj doprinos obilježavanju kulturno-umjetničkih događaja. Mladi pokreću!

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page