top of page

Prvi maj - simbol radničke borbe, jednakosti i dostojanstva

Updated: May 6

medjunarodni praznik rada rvi maj moacg

Prvog maja ne samo što se prisjećamo ključnog događaja u radničkoj borbi, već podsjećamo na vrijeme refleksije, solidarnosti i posvećenosti u izgradnji pravednijeg društva, prisjećamo se hrabrosti i posvećenosti stotina hiljada američkih radnika iz 1886. godine, čija borba za osmočasovno radno vrijeme postaje osnov modernog radničkog pokreta.


Današnje izazove na ovom polju ne smijemo gledati izolovano, već kao dio kontinuirane borbe za pravedne uslove rada, ekonomsku jednakost i dostojanstvo. Niske plate, nejednakost, loši uslovi i diskriminacija predstavljaju prepreke na putu ka ostvarenju tih ciljeva.


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore podsjeća na značaj kolektivne akcije i solidarnosti, važnost zajedništva i organizacije, te da svaki glas za pravdu i svako djelo u borbi za jednakost donosi bolju budućnost za sve nas, na kojoj kao takvi moramo neprestano raditi!


Zajedno gradimo put ka pravednijem društvu, istinski odražavajući vrijednosti radničke borbe, a neka ovaj dan bude samo podsjetnik na čuvene tri osmice, na “rad koji je stvorio čovjeka”, ili pak mi njega. Kako god bilo, promjena je svakako u našim rukama - kako tada, tako danas.


Mladi pokreću!

Srećan 1. maj!


moacg medjunarodni praznik rada prvi maj

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page