top of page

BANJEVIĆ: KRITIČKO MIŠLJENJE ZAPOSTAVLJENO; MOACG NA PREDSTAVLJANJU REZULTATA ISTRAŽIVANJA UNDP

NALAZI ISTRAŽIVANJA ALARMANTNI


U okviru projekta ReLOaD 2, koji sprovodi UNDP u Crnoj Gori pomoću sredstava koje obezbjeđuje Evropska unija, sprovedeno je istraživanje na temu "Stavovi mladih i omladinske politike u 15 lokalnih samouprava". Rezultati ovog istraživanje su 28. juna predstavljeni u Evropskoj kući, a ispred Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore su učestvovali aktivisti Lana Jovanović i Jovan Banjević. Na kraju je započet diskurs koji je imao za cilj da predloži dalje postupke i konkretna rješenja.


Istraživanje je, kao što je očekivano, alarmantno u nekim oblastima. Moglo se pretpostaviti, mladi nijesu sasvim upoznati sa mogućnostima koje su im pružene, ne znaju kome da se obrate kada je u pitanju zdravlje, nijesu upoznati sa mehanizmima podrške mladih preduzetnika, a većina njih i ne razmišlja o preduzetništvu.


Naši volonteri sa jednim od nadležnih istaživača ispred transparenta i prezentacije

Nažalost, pogled mladih na zapošljavanje u Crnoj Gori je prilično loš, većina smatra da je napredovanje u karijeri nemoguće bez "veza". Što je i očekivano s obzirom na naše društvene dogme. Smatraju da su plate manje nego što bi trebale biti (59%). Gotov polovina zaposlenih (47.1%) traži drugi posao.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja.

AKTIVISTA MOACG JOVAN BANJEVIĆ: KRITIČKO MIŠLJENJE ZAPOSTAVLJENO I NIJE U FOKUSU ŠKOLA; MORAMO RAZVIJATI KRITIČKU SVIJEST


“Svi podaci su kasnije obrađeni diskursom koji je uslijedio nakon prezentacije istraživanja. Donijeti su mnogi prijedlozi, ali se akcenat stavio na finansijsku podršku nevladinim - omladinskim organizacijama, simulaciju omladinskog parlamenta, povoljne i nepovoljne karakteristike obrazovnog sistema, adekvatan način pristupa mladima, kao i svijest mladih.


Na kraju, može se zaključiti da većina problema zapravo potiče od svijesti mladih, to jest način na koji društvo nju mijenja. Društvene dogme su djelimično u sukobu sa stvarnim stanjem stvari. Mladi su učeni da završe dobru školu i da se zaposle na polju ekonomije i politike, jer su ljudi ubijeđeni da te djelatnosti donose novac, a novac blagostanje. Ukratko, mladi ne traže neko svoje zanimanje, već se utapaju u društvo i gube svoj jedinstveni identitet.


Kao rješenje ovog konkretnog problema, navodimo edukacije koje se bave kritičkim mišljenjem. Dijelim stav mladih da je kritično mišljenje vrlo zapostavljeno, te da na razbijanju istog moramo raditi. Postavlja se pitanje, pa šta onda rade škole? Primjećujem da naše škole nemaju u fokusu za cilj promovisanje kritičnog mišljenja, već apsolutnih činjenica koje je čovječanstvo steklo kroz istoriju”, navodi aktivista Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore Jovan Banjević.


Metodologija istraživanja obuhvata: "Desk" istraživanje , fokus grupe, intervjui, kvantitativno istraživanje. Svaka metoda primijenjena je u svih 15 opština u kojima se sprovodilo istraživanje. Opštine su podijeljenje na tzv. "klastere":

  • Klaster Tara – opštine Mojkovac, Kolašin i Pljevlja,

  • Klaster Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat,

  • Klaster Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane,

  • Klaster Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine,

  • Klaster Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opština u okviru Glavnog grada Podgorica – Golubovci i Opština Danilovgrad.


コメント


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page