top of page

POZIV MLADIMA: "Studije u Austriji i Njemačkoj" kroz iskustva Jovane Jaćimović i Stefana Boškovića

Updated: Feb 9, 2023

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore organizuje online radionicu o studijama u Austriji i Njemačkoj, kako bi srednjoškolcima i studentima ponudila informacije o temi kroz iskustvo naših sagovornika Jovane i Stefana, crnogorskih studenata u Njemačkoj, koje će im biti kvalitetna osnova za dalje istraživanje i informisanje, ukoliko uvide da je baš to pravac u kojem žele ići.

Mladi će na početku proći kratku obuku o studijama u inostranstvu uopšte, na kojoj će biti riječi o prednostima i manama studiranja vani, promjenama i odricanjima koje ono iziskuje ali i o preduslovima za dobijanje stipendije, među kojima je svakako u većini slučajeva i omladinski aktivizam.


U drugom dijelu radionice učesnici će slušati o iskustvima naših gostiju Jovane Jaćimović i Stefana Boškovića, crnogorskih studenata koji studiraju u Njemačkoj. Oni će se potruditi da na najbolji način približe mladima kako izgleda živjeti i studirati u Njemačkoj i Austriji, šta je to što je njih motivisalo da baš tamo studiraju, da li su naišli na neke barijere prilikom procesa prijave za fakultet ili u toku samih studija, koliko se programi razlikuju u odnosu na one u Crnoj Gori i još mnoge korisne informacije o smještaju, finansijama koje je potrebno izdvojiti za život i studije vani i slično.


Takođe, ohrabrujemo sve učesnike da iskoriste ovu priliku da budu aktivni na radionici, pitaju i rješavaju nedoumice kako bi se što bolje informisali i pripremili za veliku odluku.


Ovakvim djelovanjem, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore ne podržava odliv mozgova već nastoji da podrži mlade ljude koji su spremni da izađu iz komfort zone, i usavršavaju se van zemlje gdje se znanje usvaja na drugačiji način, kako bismo kasnije, kada se vrate u Crnu Goru, dobili odlučne, obrazovane ljude, sa novom energijom i drugačijom perspektivom, spremne da implementiraju pozitivne prakse iz drugih država u naš sistem i povedu Crnu Goru stazama uspjeha.


Studije u Austriji i Njemačkoj

Radionica se održava u srijedu, 8. februara sa početkom u 19.30 h putem Teams platforme.


Prijaviti se mogu svi zainteresovani srednjoškolci i studenti putem prijavne forme do utorka, 7.02. u 14 h.

Pozivamo crnogorske srednjoškolce i studente da nam se pridruže.

Čekamo vas!

Comentarios


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page