top of page

Pokušaj oduzimanja života skakanjem sa mosta alarmantna situacija – poziv institucijama i građanima

da se posvete rješavanju društvenog problema


SAOPŠTENJE MOACG


Prekjučerašnja vijest o maloljetnoj djevojčici, koja je pokušala sebi da oduzme život skakanjem u rijeku Moraču, uzburkala je crnogorsku javnost. Danas, već, preovlađuju druge teme.


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore - MOACG, baštineći važnost zaštite ljudskih prava i mentalnog zdravlja mladih, ovim putem želi ukazati na potrebu dodatnog angažmana cijelog društva, prvenstveno državnih i lokalnih institucija, ali i građana, posebno samih mladih, koji se svakodnevno srijeću sa životnim preprekama na koje nijesu spremni adekvatno odgovoriti. Institucije, građani i mladi se moraju aktivirati i značajnije raditi na problemima koji pogađaju mlade i kako dovesti do rješenja i suzbijanja istih.


MOACG logo  Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore Podgorica David Vukićević

Naime, nesrećan slučaj pomenute djevojčice mora da bude poruka, ali i poziv društvu Crne Gore, da se osvrnemo na potrebe onih najmlađih u našem društvu i postavimo ih kao prioritetne, jer su upravo mladi ti koji će personifikovati budućnost, stvarati i napredovati u Crnoj Gori. Stoga je neophodno da budemo tu za njihove probleme i potrebe, jer svako drugačije ponašanje dovodi do nedostatka želje kod mladih da ostanu u Crnoj Gori, gubitka povjerenja u nadležne institucije, ali najtužnije od svega - do gubitka volje za životom.


Značaj mentalnog zdravlja mladih je nemjerljiv, imajući u vidu činjenicu da nemali broj mladih ne osjeća sigurnost u institucije, a ponekad ni u sopstvene porodice, što dovodi do povlačenja u sebe i zataškavanja postojećeg problema, koji tada postaje mnogo veći i sve teže rješiv.


MOACG, kao omladinska organizacija, a prije svega jedna iskrena mreža i spona među mladima, kontinuirano radi na jačanju položaja mladih, i tako ćemo i nastaviti.


Pomenuta prekjučerašnja tužna i nadasve alarmantna situacija, mora da bude poruka i poziv svim građanima Crne Gore, državnim i lokalnim institucijama, da je rad i posvećenost mladima na na svim nivoima itekako nužna kako ne bismo doveli društvo u situaciju da se ovakve vijesti sve češće viđaju u našim medijima.


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore - MOACG, kao i do sada, sa velikom voljom i željom radiće na tome da probudi u mladima kritičku svijet, koja će im pomoći u iznalaženju neophodnih rješenja za postojeće probleme.

Lana Jovetić, Koordinatorka za zaštitu ljudskih prava MOACG

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page