top of page

Slovenija pruža šansu za lični razvoj, Tara i Nora pokrenule MonteSI - čini da ste kao kod kuće


MOACG

Crnogorske studentkinje u Sloveniji Tara Serhatlić i Nora Pavićević su za MOACG govorile o svojim iskustvima u toku studija u Sloveniji, pri čemu smo pokušali da kroz razgovor istaknemo zašto je, po njihovom mišljenju, Slovenija dobar izbor za sve mlade iz Crne Gore koji žele da studiraju u inostranstvu.Nora Pavićević

Zbog čega biste mladima, koji žele da studiraju u inostranstvu, preporučili Sloveniju?


Crnogorska dijaspora u Sloveniji je zaista ogromna, i postoji mnogo razloga za to. Slovenija je “dom daleko od doma”, kako kažu svi naši studenti. Dovoljno je blizu da možemo doći kući kad god poželimo, a opet imamo mogućnost za lični razvoj u novoj sredini i sticanje novih iskustava. Samim tim što u Sloveniji ima toliko naših studenata, mreža podrške je velika, i nikad se ne osjećamo kao da smo sami, jer uvijek postoji neko na koga se možemo osloniti i ko je već prošao kroz slično iskustvo.


Koje prednosti imaju mladi koji studiraju u Sloveniji?


Slovenija je zemlja koja zaista cijeni mlade ljude i studentima nudi ogromne privilegije. Prednosti koje mladi imaju su upravo mogućnost besplatnog školovanja na visoko rangiranim fakultetima. Svakako da način života i kultura samih Slovenaca, dosta je slična našoj, pa mladi ljudi koji se odluče na odlazak ne osjećaju toliko tu “daljinu”.


Takođe, u Sloveniji, ne postoje menze kao u većini ostalih evropskih zemalja, već su u pitanju studentski bonovi na čije pravo imaju svi redovni studenti .Takođe bismo izdvojile direktan let iz Crne Gore za Sloveniju (Ljubljanu) preko naše nacionalne agencije, Air Montenegro, ali i mogućnost leta preko Zagrebačkog aerodroma po dosta nižim cijenama, koja nama, studentima nekada predstavlja i ekonomski isplativiju soluciju.


Nora Pavićević

Kako ste došle na ideju da pokrenete “MonteSI” i zašto ste se odlučile da je realizujete?


I same smo se kao maturantkinje našle u poziciji da smo pretrpane školskim obavezama, učenjem za maturski ispit, pripremama za matursko veče i slično, a da u svemu tome moramo da se posvetimo i prijavi za fakultet i procesu prikupljanja dokumenata za boravišnu dozvolu za život u Sloveniji. Za nekoga ko tek stupa u svijet odraslih, birokratija zna da bude zastrašujuća, tako da smo došle na ideju da olakšamo novim studentima.


"MonteSI" pruža tri mogućnosti:

Osnovni paket obuhvata konsultacije, slanje prijave na 3 fakulteta po želji i slanje dokumenata na iste. Medium paket obuhvata sve što i osnovni paket, uz prikupljanje dokumentacije za boravišnu dozvolu i ulaganje zahtjeva za istu.

Premium paket obuhvata medium paketa, uz pronalazak smještaja, organizovanje kursa slovenačkog jezika (i naknadno polaganje za sertifikat ukoliko je potrebno), kao i nabavljanje slovenačkog broja telefona odnosno SIM kartice.

Zainteresovani nas mogu kontaktirati preko mejla: montesi.tn@gmail.com, instagrama: montesi.me, i facebooka: montesi.me


MonteSI

Koji su problemi sa kojima se mladi najčešće suočavaju pri početku studija u Sloveniji?


Ne bismo nazvali to problemom, ali svakako jedna od početnih barijera jeste jezik. Većina misli da je slovenački jezik dosta sličan našem, ali u suštini kada je potrebno učiti na tom jeziku, shvatimo da nije toliko slično. Svakako jezik se može naučiti i savladati kroz par mjeseci pri samom dolasku, ali mi svakako u paketima koje nudimo imamo i kurs slovenačkog jezika, gdje po završetku naši studenti dobijaju priznate sertifikate.


Koje su razlike u mentalitetu građana Slovenije i Crne Gore?


Slovenci su u duši dosta slični nama, veseli, uvijek traže razlog za slavlje, ali su zbog uticaja Evrope mnogo više posvećeni poslu i profesionalnom razvoju i manje su ležerni nego mi. Na početku je naizgled teško stupiti u komunikaciju sa njima, ali kada se jednom uspostavi, zaista je očigledno da su iskreni i pravi prijatelji, uvijek spremni da pomognu.


Na koji način podržati mlade da se vrate da žive u Crnu Goru? Da li je to vaša namjera?


Svjesne smo da je odliv mozgova veliki problem u Crnoj Gori, i stoga je naš cilj studija u inostranstvu prikupljanje znanja i iskustava, koje ćemo na kraju primijeniti baš tu, kod kuće. Naravno, svačiji životni put je drugačiji i stvar ličnog izbora, ali mi aktivno radimo na promovisanju ideje povratka u Crnu Goru.
Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore

Commentaires


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page