top of page

MOACG POSJETILA OŠ ,,MILORAD MUSA BURZAN” POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA I DJEVOJAKA U NAUCI

Ujedinjene nacije su 22. decembra 2015. godine usvojile Rezoluciju kojom je 11. februar proglašen za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci. Ovim povodom predsjednik Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore David Vukićević, članovi Organizacionog odjeljenja i Tima za zaštitu životne sredine, ekologiju i nauku Jovan Banjević, Jana Vukmirović i Nađa Stojanović su posjetili i održali edukaciju u OŠ ,,Milorad Musa Burzan” i time približili pojam nauke učenicima škole kroz edukativan sadržaj.


Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci

Radionicu je vodila Nađa Stojanovć, članica Organizacionog odjeljenja i Tima za zaštitu životne sredine, ekologiju i nauku MOACG, koja ističe da su žene uvijek imale suštinsku ulogu u pokretanju inovacija i napretka u nauci i tehnologiji, ali često su ta dostignuća ostala nepriznata, nedovoljno zastupljena i nedovoljno cijenjena, zato je ovaj dan prilika da se promoviše jednak pristup i učešće žena i djevojaka u nauci. Trebamo eliminisati rodne stereotipe kroz obrazovanje, promijeniti društvene norme i izgraditi svijest na najvišim nivoima donošenja odluka.


Radionice su bile osmišljene tako da djeca spoznaju eksperimentalni dio nauke, jačaju motoričke I deduktivne vještine. Učenici prvog razreda su imali priliku da učestvuju u realizaciji sljedećih ogleda:


1) Slonovska pasta.

2) Kako istopiti stiropol?

3) Vatromet.

4) Kako naduvati balon uz pomoć hemijske reakcije?Zahvaljujemo se rukovodstvu i učiteljicama OŠ ,,Milorad Musa Burzan” na saradnji.
Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page