top of page

Međunarodni dan sjećanja na žrtve HolokaustaŠirom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u znak sjećanja na 27. januar 1945. godine kada je oslobodjen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u Evropi. Ustanovljen je 1. novembra 2005. godine, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, u znak sjećanja na dan kada su vojnici Crvene armije oslobodili Aušvic.


Drugi svjetski rat odnio je više od šest miliona nedužnih žrtava-pripadnika jevrejskog naroda. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Jasenovac, Dahau neka su od masovnih stradališta nevinih ljudi. Antisemitizam, kao najstariji oblik mržnje i predrasuda, dehumanizovao je jevrejski narod i u nacističkoj Njemačkoj otvorio vrata Holokaustu.


Netrpeljivost prema jevrejskom narodu u periodu Drugog svjetskog rata prerasla je u mržnju ogromnih razmjera, a zločini koji su tada počinjeni se ne smiju zaboraviti. Samo sjećanje na ovaj nemilosrdan dogadjaj budi potrebu za društvenim promjenama. Pitanja koja se tiču ravnopravnosti i međusobne tolerancije zaokupljaju pažnju cijelog svijeta, a posebno mladih koji teže da budućnost učine boljom i svijetlijom od onoga što je iza nas, ali čuvajući uspomenu na stradale i tlačene koji nose istoriju na svojim plećima.


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, u okviru Tima za zaštitu ljudskih prava i sloboda, uvidjevši značaj ovog datuma, svakodnevno djeluje na polju rješavanja problema poput govora mržnje, ekstremizma, nasilja, netolerancije i diskriminacije. Demokratija kao ideal koji će spriječiti ponavljanje gnusnih i sramnih djelova istorije, cilj je MOACG, a antifašizam jedna od temeljnih vrijednosti u koje vjerujemo, kao i tolerancija i multukulturalizam. Organizovanjem brojnih edukativnih radionica i aktivnosti, MOACG teži podizanju svijesti mladih, koji su ključan faktor u daljem napredovanju društva u svim oblastima, posebno ističući oblast zaštite i poštovanja ljudskih prava.


“Svi živimo sa željom da budemo sretni. Naši su životi svi različiti, a opet isti.” - Ana Frank


Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page