top of page

Aktivisti MOACG za tolerantno društvo sa razvijenom kulturom sjećanja!

napad na dubrovnik jna ratovi devedesetih

Aktivisti Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore, Luka Deretić, Đorđije Radulović, Damjan Šćekić, Una Đukić i Tara Đukić nedavno su posjetili Građansku kuću i izložbu ppd nazivom "Opsada Dubrovnika kroz presude Haškog tribunala“.

Na izložbi je prikazana hronologija napada Jugoslovenske narodne armije (JNA) na grad Dubrovnik tokom jeseni i zime 1991. godine, u skladu sa zaključcima preuzetim iz haških presuda, prevashodno iz predmeta bivšeg oficira JNA Pavla Strugara.Među artefaktima su predstavljeni brojni dokumenti, poput naređenja JNA i izvještaja stranih posmatrača, ali i foto i video zapisi iz tog vremena. Takođe, među artefaktima su mjesto našli pisani i video zapisi iskaza svjedoka granatiranja Dubrovnika dati pred Haškim tribunalom.


Izložba daje sliku ratnih razaranja kulturnog nasljeđa i stambenih objekata, i čuva sjećanje na žrtve koje su u tim napadima ubijene ili su na druge načine patile. Ona je ujedno i pokazatelj značaja nasljeđa Haškog tribunala za dijalog o ratnoj prošlosti regiona bivše Jugoslavije.

pavle strugar bombardovanje dubrovnika kultura sjećanja

Izložbu je pripremila Inicijativa mladih za ljudska prava Crne Gore kroz projekat „Inicijativa tranzicione pravde kroz obrazovanje i umjetnost" koji je podržan kroz regionalni projekat ,,Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu", uz finansijsku podršku Evropske unije, koji sprovodi UNDP, a sve u saradnji sa Programom Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima.

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page