top of page

Uspjeh Berlinskog procesa zavisi i od aktivnog učešća mladih

Updated: Mar 29



Delegacija Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore na čelu sa predsjednikom Davidom Vukićevićem, koju su činili i Magdalena Joksimović i Miljan Lončar, učestvovala je u panel diskusiji “YouthTalk”  organizovanoj od strane Regionalne kancelarije za mlade (RYCO), a na temu Berlinskog procesa i položaju mladih u istom.



RYCO Youth Talks događaj održan u prostorijama Evropske kuće u Podgorici odjeknuo je snažnom porukom o ključnoj ulozi osnaživanja mladih na Zapadnom Balkanu, naglašavajući značaj inicijativa poput Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u procesima unapređenja saradnje i dijaloga širom regiona. Nastavljajući tradiciju Berlinskog procesa, koji je bio ključan u prioritetizaciji aspiracija Zapadnog Balkana u cilju pristupanja Evropskoj uniji, događaj je istakao ključnu ulogu koju RYCO ima u osnaživanju glasova mladih i promovisanju pomirenja.


Skup je okupio predstavnike vlade, ambasadore, mlade lidere, predstavnike nevladinih organizacija, kako bi diskutovali o ključnim rezultatima Berlinskog procesa, regionalnoj saradnji i ulozi EU u podsticanju stabilnosti i napretka.


david vukicevic moacg evropska kuca ryco youth talks

Predsjednik MOACG David Vukićević istakao je složene izazove s kojima se suočavaju mladi u Crnoj Gori i regionu, uključujući potrebu za snažnim politikama koje su posvećene potrebama mladih i programima osnaživanja. Istakao je važnost inkluzivnosti, zagovarajući uključivanje glasova mladih i njihovo učešće u procesima evropskih integracija i regionalne saradnje, kao i nasušnu potrebu snažnije podrške nacionalne i lokalnih vlasti omladinskim organizacijama, kao iskonskom izrazu mladih.


U svom uvodnom govoru, Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i Ministar sporta i mladih Crne Gore, istakao je da "RYCO predstavlja simbol pomirenja i posvećenosti budućnosti koju želimo izgraditi zajedno - budućnosti koja je zasnovana na razumijevanju, prijateljstvu, zajedničkom radu i prevazilaženju naslijeđa prošlosti. Kroz podršku RYCO inicijativama, poput programa razmjena, edukativnih projekata i podrške mladima, Crna Gora je uložila u svoju budućnost i budućnost cijelog regiona Zapadnog Balkana."

 

Podsjećajući na rezultate koje je RYCO ostvario, Edin Koljenović, šef RYCO lokalne kancelarije u Crnoj Gori, je u svom uvodnom govoru istakao da je „uvjeren da naše kolektivno zalaganje u cilju njegovanja dijaloga i saradnje predstavlja put ka ostvarenju svjetlije budućnosti u našem regionu."

 


Nj.E. Peter Felten,  ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, naglasio je da "uspjeh Berlinskog procesa zavisi od doprinosa različitih segmenata društva kako bi se postigli što bolji rezultati. Stoga, pozivam mlade ljude da aktivno učestvuju i da se njihovo mišljenje čuje.


youth talks ryco evropska kuca peter felten anne marie maskay elvira hadibegovic edin koljensic

Nj.E. Anne Marie Maskay, ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori, istakla je da "svaka investicija u budućnost zahtijeva razvoj sposobnosti suživota, što znači potrebu za snažnim uključivanjem mladih. Promovisanje pomirenja i sjećanja, raznolikosti i kulturne razmjene, regionalne mobilnosti, građanskog učešća, kao i približavanje EU, danas se pokazuje izazovnijim nego prije 10 godina.“

 

"Put Berlinskog procesa odražava širu priču o osnaživanju i inkluziji. Dok nastavljamo da se suočavamo sa izazovima regionalne saradnje i evropskih integracija, glasovi naše omladine izraženi kroz forume i deklaracije ne treba samo da čujemo, već da na osnovu njih i djelujemo. Put napretka ogleda se u stvaranju otpornih struktura sposobnih da obuhvate aspiracije, potrebe i inovativne ideje mladih i daju im konkretne forme realizacije, obezbjeđujući prosperitetnu budućnost Zapadnog Balkana u evropskom pejzažu", zaključila je Elvira Hadžibegović,  predsjednica Foruma MNE.


magdalena joksimovic youth talks ryco evropska kuca

 

Ovaj događaj je poslužio kao platforma za otvoren dijalog, unapređujući veze između mladih i donosilaca odluka. Ključne tačke uključivale su rasprave o napretku ostvarenom u okviru Berlinskog procesa u podsticanju regionalne saradnje i okupljanju sudionika iz različitih sektora unutar regiona. RYCO Youth Talks u Podgorici potvrdio je kolektivnu posvećenost osnaživanju mladih i izgradnji svjetlije budućnosti za Zapadni Balkan, ističući važnost nastavka saradnje i dijaloga u regionu

 

 

 

 

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page