top of page

Studenti su uvijek bili pokretači i nosioci najvećih društvenih promjena

MOACG OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN STUDENATA

Sedamnaestog novembra obilježava se Međunarodni dan studenata u znak sjećanja na 20 čehoslovačkih studenata koji su pogubljeni 1939. godine zbog protesta protiv nacističke okupacije, i više od 1.200 studenata Univerziteta u Pragu koji su odvedeni u koncentracione logore tokom Drugog svjetskog rata.


Kroz istoriju, studenti su bili pokretači i nosioci nekih od najvećih društvenih promjena. Na svojim plećima, studenti su iznosili revolucije i borili se za demokratizaciju, svoja prava, slobodoumlje, jednakost i sve one plemenite vrijednosti koje mladi ljudi treba i danas da baštine i za koje uvijek vrijedi boriti se.

MOACG svim studentima čestita ovaj praznik, ali i koristi priliku da ukaže na brojne probleme sa kojima se studentska populacija susreće, a koji nijesu na listi prioriteta u procesima donošenja odluka.


Uključivanje studenata u procese donošenja odluka, usklađivanje sistema visokog obrazovanja sa evropskim standardima i tržištem rada, poboljšanje uslova studiranja i života tokom studiranja, kao i prilika za zaposlenje tokom i nakon studija samo su neki od krucijalnih koraka koje moramo napraviti.


Na ovaj simboličan dan kada slavimo hrabrost, moramo biti svjesni da su studenti dijelom i sami odgovorni za svoj položaj, te učiti od brojnih hrabrih studentskih aktivista

prošlosti i sadašnjosti i uložiti napor da povratimo nekadašnju snagu studentskog aktivizma, poleta i kritičnog promišljanja, te pomognemo u jačanju položaja studenata širom Crne Gore, ali i u regionu.


Mladi pokreću. Srećan Međunarodni dan studenata!


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore

Comentários


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page