top of page

Reagovanje MOACG na mizogine napade na predstavnice crnogorske naučne i političke zajednice


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore izražava protest i oštro osuđuje posljednji u nizu mizoginih napada osuđivanog ratnog zločinca Vojislava Šešelja upućenih univerzitetskoj profesorici, pravnici i doskorašnjoj poslanici Skupštine Crne Gore prof. dr Draginji Vuksanović-Stanković.


Ovaj napad jedan je u nizu gnusnih napada na brojne ugledne crnogorske žene koje obnašaju javne funkcije ili javno iskazuju svoje stavove. Među njima se, po svojoj bestijalnosti i nečovještvu, posebno ističe i višestruki napad na profesoricu crnogorskog jezika i književnosti, asistentkinju na Fakultetu umjetnosti UDG i poslanici u Skupštini Crne Gore mr Aleksandru Vuković-Kuč.Ova gruba kršenja prava i sloboda predstavnica crnogorske naučne i političke zajednice generišu netrpeljivost prema ženama u javnom diskursu, a neadekvatna reakcija na napade na žene u javnom prostoru izaziva dodatnu zabrinutost u odnosu na nezaštićenost svih građanki Crne Gore u svim sferama života, kako javnim, tako i privatnim.


Odnos javnih funkcionera i šire društvene zajednice prema ovim situacijama, bez obzira na političku identifikaciju, predstavlja test humanosti, solidarnosti, etičnosti i demokratske zrelosti naše zajednice, a odnos institucija prema počiniteljima ovih napada i sistemima koji su te napade omogućili mjera je njihove funkcionalnosti, progresivnosti i snage.Akademska zajednica Crne Gore, na čelu sa jedinim državnim univerzitetom, Univerzitetom Crne Gore, dužna je da štiti čast i ugled svojih koleginica i stane u odbranu njihove ljudske i intelektualne slobode, čime može i treba da podstakne sve građanke i građane, a primarno studente i studentkinje, na razvoj tolerancije i slobodnog duha koji su utkani u temelj demokratskih društava.


Posebna je odgovornost i na akterima na crnogorskoj kulturnoj sceni da reaguju na čin Vojislava Šešelja koji predstavlja kaljanje izdavačke djelatnosti i koncepta knjige kao temelja društvenog i duhovnog napretka i da se založe za zabranu distribucije sporne publikacije, čime bismo makar dijelom zaštitili ugled Crne Gore i dokazali da ne prihvatamo profit stečen izlivima mržnje prema našim građankama.


U tom duhu, pozivamo i Agenciju za elektronske medije Crne Gore da preispita emitovanje sadržaja u kojima se propagiraju retrogradne i mržnjom zadojene ideje, i u saradnji sa drugim nadležnim institucijama radi na stvaranju sigurnijeg i zdravijeg medijskog prostora u Crnoj Gori.MOACG će nastaviti da razvija kritičku misao mladih koji će graditi prosperitetno društvo, oslobođeno mržnje, mizoginije i fašističke retorike. Nastaviće da se zalaže za sigurniju i brojniju participaciju žena u javnom životu, te da bodri slobodnu i prosvjetiteljsku misao u demokratskom i akademskom životu Crne Gore.


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG)

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page