top of page

Predstavnici OCD u Bijelom Polju stekli kompetencije u sferi otvorenih podataka


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore je u saradnji sa organizacijom Obrazovanje za znanje uspješno realizovala obuku za predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva "Otvoreni podaci za jače civilno društvo" u Bijelom Polju. Obuka je održana u Skupštini Opštine Bijelo Polje u subotu, 14. oktobra 2023. godine.

Podsjećamo, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore u okviru projekta “Uprava za građane” koji realizuje u saradnji sa Organizacijom KOD, a uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), realizuje tri obuke za predstavnike civilnog društva o otvorenim podacima i Partnerstvu za otvorenu javnu upravu u različitim regijama, u saradnji sa organizacijom Obrazovanje za znanje.

Cilj obuke je bio podsticanje predstavnika civilnog društva da koriste portal otvorenih podataka kao i otvorene podatke koji su dostupni na drugim mjestima te pomoći organizacijama da saznaju više o tome gdje mogu pronaći otvorene podatke, ali i za što ih mogu koristiti i kako te podatke mogu koristiti u svom svakodnevnom radu.

U susret tom cilju, edukatorka Arijana Nikolić Vučinić je prisutne upoznala sa pojmom i primjerima otvorenih podataka i proaktivnom pristupu informacijama, kao i postojećim bazama otvorenih podataka u Crnoj Gori i EU koje mogu koristiti za rad u civilnom sektoru, ali i kao građani i građanke Crne Gore. Bilo je riječi i o pravu na pristup informacijama kao tematske oblasti Partnerstva za otvorenu upravu, a, u tom kontekstu, i o slobodnom pristupu informacijama i Zakonu o SPI.

Dodatno, učesnici su podstaknuti da identifikuju postojeće nedostatke kada je u pitanju dostupnost podataka u njihovoj oblasti rada i da se zalažu za objavljivanje tih podataka.

Ova aktivnost sprovedena je u okviru projekta “Uprava za građane”, koji Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore sprovodi u saradnji sa Organizacijom KOD, a uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page