top of page

Posjeta MOACG predavanju studenta doktorskih nauka Vasilija Marojevića

U American Corner-u u KIC-u "Budo Tomović" predstavnici Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore su imali priliku da upoznaju studenta doktorskih studija Vasilija Marojevića, koji se bavi arheologijom a najviše ga zanima čovjekov razvoj u praistorijskom dobu.


"Uvaženi student nam je kroz vrlo interesantnu priču približio sliku studija u Americi, na čemu smo mu zahvalni", ističe volonter MOACG Jovan Banjević.


Četvoro naših volontera koji su učestvovali u događaju
Naši volonteri nakon posjete

Gospodin Marojević je govorio o raznim benefitima koje donose studije u Americi. Rekao je da su najčešće finansijski nepristupačne, ako za njih plaćamo vlastitim kapitalom. Međutim prevazišao je i taj izazov tako što je dobio posao kao asistent na Univerzitetu u Minesoti.

Dio ljeta će provesti na lokalitetu Crvena Stijena čije iskopavanje trenutno vrši Univerzitet u Minesoti uz pomoć velikog broj saradnika.

Govoreno je i o važnosti Crvene Stijene kao jednog od jedinstvenih lokaliteta na svijetu. Lokalitet je značajan zbog toga što su mu se ljudi često vraćali, te je u kontinuitetu bio posjećivan od strane različitih ljudi.


Osim razvoja modernog čovjeka, gospodina Marojevića interesuje i razvoj i stanje neandertalaca u vremenu koje on izučava.


"Imali smo izvrsnu diskusiju i na ovu temu, gdje smo saznali značajan broj novih podataka vezanih za neandretalce. Zanimljivo je, kažu, da se u nama nalazi određena količina DNK koja potiče od neandertalaca!", ističu volonteri MOACG nakon predavanja gospodina Marojevića.

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page