top of page

MOACG NA OBUCI MEDIJSKE PISMENOSTI “ISTRAŽI UKAŽI”

Updated: Feb 5, 2022

Predstavnici Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore su učestvovali u obuci medijske pismenosti “Istraži - ukaži”, u organizaciji Digitalno forenzičkog centra (DFC).


Ovog vikenda naši Tea Pješčić, Anđela Milović, Belma Fetić, Tea Muratović, Anđela Mitrović, Sergej Joković i Tea Babović, kao i koordinator za ekologiju i zaštitu životne sredine Aleksa Obradović su stekli nove vještine iz oblasti medijske pismenosti, dok su na prethodnoj obuci učestvovale vršnjačke edukatorke Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore Jovana Mujović i Marina Božović i koordinatorka za ljudska prava i slobode Lana Jovetić."Da ne bismo bili žrtve manipulacije i dio hibridnog rata moramo naučiti kako da prepoznamo lažnu vijest i dezinformaciju. Obuka, u organizaciji DFC- a, značajna je za osvješćivanje mladih ljudi i formiranje objektivnih stavova.", kaže Anđela Milović.


Belma Fetić, učenica SEŠ "Mirko Vešović" navodi: "Znanja koja nam je pružila obuka pomoći će nam za prepoznavanje istine u moru informacija kao i dezinformacija koje nam plasiraju, samim tim će nam pomoci i pri gradjenju integriteta u društvu."


”Na obuci sam stekla znanje o medijskoj pismenosti, sa kojim se ranije nijesam susretala. Naučila sam kako dolazi do dezinformacija ili lažnih vijesti, kako da ih prepoznam, ali i kako pametno da odgovorim na njih. Ovo je tema sa kojom bi svi trebalo da se upoznaju, jer mediji su svuda oko nas”, kaže Tea Muratović.


Omladinske edukatorke MOACG Lana Jovetić, Jovana Mujović i Marina Božović su stekle nove kompetencije, koje će im značajno pomoći u daljem procesu neformalne edukacije mladih.

MOACG NA OBUCI ISTRAZI UKAZI DFC

One ističu da je obuka koncipirana na način da mladi nakon stečenih vještina, imaju unaprijeđen kritički osvrt i uvid u sadržaje.


"Medijska pismenost podstiče mlade na kritičko razmišljanje i detaljno provjeravanje materijala, koji se plasiraju u medijima. Predavači su na veoma zanimljiv način predstavili značaj medijske pismenosti, prikazali način na koji se dezinformacije šire u društvu i kakvu štetu one prouzrokuju našem drutvu", kaže vršnjačka edukatorka Jovana Mujović.


“Kroz interaktivnu obuku usavršili smo svoja znanja o medijskoj pismenosti, i lijepo i korisno proveli ovu subotu. Preporučila bih svima da se prijave, jer je zaista divno iskustvo i smatram da je ova tema vrlo bitna za sve, pogotovo mlade ljude”, ističe omladinska edukatorka MOACG Marina Božović.


Mladi pokreću.

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page