top of page

Mladi Bara pohađali trening MOACG o medijskoj pismenosti mladih

Updated: Apr 19, 2023

U subotu, 8. aprila Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore održala je trening "Medijska pismenost kao alatka za unaprjeđenje otpora na govor mržnje u javnom diskursu" u Baru, u okviru projekta podržanog od strane Vlade Australije, a u cilju razvoja kritičkog mišljenja kod mladih i borbe protiv manipulacije u medijima i govora mržnje.


Medijska pismenost MOACG Bar

U prvom dijelu treninga, mladi su prošli kroz teorijsku sesiju na kojoj su stekli osnovna znanja o medijima, vrstama medija, sa osvrtom na statističke podatke o medijima u Crnoj Gori.


U drugom dijelu treninga, mladi su kroz interaktivno predavanje učili o značaju medijske pismenosti i kritičkog mišljenja, kao i smjernicama kako pravilno konzumirati medijske sadržaje koji su u javnosti plasirani.


Trening su održale Arijana Nikolić Vučinić i Marija Jovović, edukatorke i nevladine organizacije "Obrazovanje za znanje" koje imaju dugogodišnje iskustvo u oblasti odnosa sa javnošću i medijima.


Mladi su kroz ovu radionicu naučili i kako prepoznati manipulacije u medijima i provjeriti istinitost neke informacije, nakon čega su stečena znanja imali priliku da provjere i implementiraju kroz zanimljive vježbe koje su edukatorke pripremile.


Učesnici su na kraju radionice kroz diskusiju i internu evaluaciju iskazali pozitivne utiske o radionici i istakli da se nadaju da će u narednom periodu imati više prilika za učešće na ovakvim i sličnim radionicama i aktivnostima u oblasti neformalnog obrazovanja u Baru. Trening je održan u Maloj sali Opštine Bar, pa im se ovom prilikom zahvaljujemo na saradnji.


MOACG realizuje projekat pod nazivom "Podrška mladima i građanima u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije u cilju smanjenja etničke distance - Support for youth and citizens to fight against hate speech and discrimination to reduce ethnic distance", uz podršku Vlade Australije.



efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page