top of page

Međunarodni dan borbe protiv korupcije: Za transparentno društvo bez korupcije!


Današnji dan, 9. decembar, prije tačno dvadeset godina, ustanovljen je kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Ova odluka uslijedila je godinu dana nakon što su Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije radi unapređivanja mjera za efikasnije sprečavanje korupcije i uspješnije borbe protiv nje.


MOACG BORBA PROTIV KORUPCIJE

Obilježavanje ovog dana ukazuje na neminovnu potrebu da se kontinuirano borimo protiv korupcije u svim sferama društva i na svim nivoima, od lokalnog do globalnog.


Prema istraživanjima CGO-a, građanke i građani Crne Gore smještaju korupciju na treće mjesto najvećih problema sa kojima se naše društvo suočava, odmah iza životnog standarda i nezaposlenosti.


MOACG, spoznajući važnost borbe protiv korupcije u svakom demokratskom društvu, aktivno učestvuje u djelovanju dvije koalicije za borbu protiv korupcije u oblastima zaštite životne sredine i zdravstva koje pored MOACG, čine Organizacija KOD, CeMI, Eko tim, Mreža za promjene, Juventas i Queer Montenegro, a koje su do sada sprovele dva projekta u oblasti antikorupcije uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).


Pored navedenih oblasti, MOACG posebno problematizuje korupciju u pravosuđu i u obrazovanju, oblastima koje moraju biti efikasni i časni sistemi u okviru kojeg se jača demokratska i prosvijećena svijest svih građanki i građana Crne Gore.


Čvrsto vjerujemo u neophodnost mnogih mjera kojima bi se smanjio nivo korupcije u našem društvu, ali ističemo kontinuirano i kvalitetno obrazovanje svih generacija naših građanki i građana o korupciji i antikorupcionim praksama kao najvažniju i najefikasniju mjeru u borbi protiv ove maligne pojave koja  i dalje pogađa većinu savremenih društava.


Kao omladinska organizacija, sproveli smo više vršnjačkih edukacija o borbi protiv korupcije u zdravstvu i u oblasti zaštite životne sredine, a zalažemo se i za uvođenje antikorupcijskog obrazovanja u formalno obrazovanje, što bi bio najveći dokaz posvećenosti institucija da trajno i suštinski riješe ovaj problem.


Sve ovo ukazuje na neophodnost zajedničke borbe svih nas protiv ovih tendencija u društvu, a ključni korak ka tom cilju jeste kreiranje nezavisnih, stabilnih i proaktivnih institucija u kojima će integritet službenika biti neupitan.


Mladi pokreću!

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg

CRNA GORA

81 000 P o d g o r i c a 

 

E-mail - Informacije i aktivnosti

info.moacg@gmail.com

 

E-mail - Rukovodstvo
nvomoacg@gmail.com

 

Pratite nas

  • YouTube
  • viber icon 1_edited
  • Instagram
  • Facebook

Imaš pitanje/sugestiju? - Kontaktiraj s nama!

Poruka je uspješno poslata!

Dobijaj obavještenja o događajima

Uspješno ste se prijavili na Newsletter!

© 2021 by MOACG

bottom of page