top of page

Rožaje: Javni poziv za trening "Medijska pismenost i unaprjeđenje vidljivosti mladih"

Kao jednu od aktivnosti u sklopu projekta "Podrška mladima i građanima u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije u cilju smanjenja etničke distance - Support for youth and citizens to fight against hate speech and discrimination to reduce ethnic distance", uz podršku Vlade Australije, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore će u subotu, 18. marta u 10h, održati trening "Medijske pismenost i unaprjeđenje vidljivosti mladih" za buduće omladinske aktiviste u Rožajama.
Obuka će se sastojati iz dvije sesije. U prvom dijelu mladi će učiti o medijima, kojima su izloženi od najranije dobi, kako bi naučili da ih konzumiraju na pravi način i da kritički sagledavaju pročitano. Razvojem kritičkog mišljenja, doprinosimo smanjenju podložnosti mladih manipulacijama i negativnim uticajima medija. Podstičemo mlade aktiviste da na medije gledaju kao pomoć i podršku za plasiranje i promovisanje ideja koje će izazvati pozitivne promjene u društvu i podstaći mlade da ne budu pasivni posmatrači u društvu, već da upravo oni budu kreatori, inicijatori ali i kritičari društvenih dešavanja. Na treningu će biti riječi i o govoru mržnje, kako ga prepoznati i razlikovati od slobode govora i na koji način možemo zaštititi sebe i druge od istog.


Drugi dio treninga biće posvećen jačanju vidljivosti mladih, gdje ćemo sa mladima raditi na jačanju aktivističkog duha, motivisati ih i naučiti na koji način da osmisle a zatim i realizuju aktivnosti koje će zainteresovati mlade i biti im od koristi, kako da napišu saopštenje i izvijeste javnost o nekom događaju, uspostave saradnju sa lokalnom samoupravom i prevaziđu barijere na koje mogu naići u realizaciji aktivnosti.


medijska pismenost i unaprjeđenje vidljivosti mladih

Podsticanje kritičkog mišljenja, učešća mladih u javnom životu i podrška omladinskim inicijativama moraju biti prioriteti čitavog društva, stoga pozivamo zainteresovane mlade iz Rožaja da se prijave i doprinesu promociji i razvoju omladinskog aktivizma širom Crne Gore!

Prijave su otvorene do petka, 18.03. u 18h.


Projekat "Podrška mladima i građanima u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije u cilju smanjenja etničke distance" je podržala Vlada Australije i implementira ga Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore.


"Support for youth and citizens to fight against hate speech and discrimination to reduce ethnic distance" is supported by the Australian Government and implemented by Network for Youth Activism of Montenegro/Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore.


Projekat ima za cilj jačanje kompetencija i spremnosti mladih (sa akcentom na manjine) i, u širem kontekstu, ostalih građana, da utiču na svoje vršnjake i sredinu u kojoj žive, da zaštite sebe i druge od govora mržnje, da rade na smanjenju nivoa diskriminacije, te da aktiviraju omladinu i druge građane. Time, učesnici projekta, postaju aktivisti i mladi članovi kritičke mase koju mogu uvećavati i osnaživati u svom daljem radu i time doprinijeti društvu u cjelini.
Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page