top of page

Vukićević i Kirsanov na diskusiji “Izborna reforma iz perspektive mladih i učešće mladih u izbornoj reformi”


Evropska mreža mladih za demokratiju (EDYN) u Crnoj Gori je 21. juna 2024. organizovala diskusiju “Izborna reforma iz perspektive mladih i učešće mladih u izbornoj reformi” u hotelu CUE, u kojoj su učestvovali predstavnici/ce omladinskih ogranaka političkih partija širom političkog spektra i omladinski/e aktivisti/kinje. U diskusiji je učestvovao predsjednik MOACG David Vukićević, a Sofija Kirsanov, koordinatorka Kancelarije za razvoj MOACG i EDYN ambasadorka, bila je moderatorka ove diskusije.

„Mladi ne treba i ne smiju da budu dio izbornog dekora, tako što će se njihov glas tražiti, dok im se pravo na mišljenje i pravo na reprezentativnost onemogućava. Poboljšanje statusa mladih unutar političkih partija, adekvatan broj mladih na izbornim listama iuključivanje mladih u proces donošenja odluka nijesu samo tehnička pitanja, već vitalni koraci ka inkluzivnijem i reprezentativnijem društvu i izbornom integritetu“, istakla je Slavica Biljarska Mirčeski, rezidentna direktorica u NDI Crna Gora.


„Prepoznali smo da važnost teme izborne reforme posluži kao platforma za međupartijski dijalog među mladima. Ideja vodilja EDYN-a je da mladi mogu biti pokretači promjena i inovacija u političko-društvenom životu, što u našim očima ima svoje mjesto i u složenom procesu izborne reforme“, navela je EDYN ambasadorka, Sofija Kirsanov.
„Mlađi ljudi nemaju barijeru u komunikaciji sa političkim oponentima, što olakšava postizanje konsenzusa. Mislim da je naš Odbor specifičan po tome što mladi lideri iz različitih političkih subjekata mogu postići dogovor praktično oko svega“, naveo je poslanik u Skupštini Crne Gore i kopredsjednik Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu mr Vasilije Čarapić.„Govorimo o napretku u procesu evropskih integracija, donošenju zakona i ispunjavanju zahtjeva za reforme, ali zaboravljamo da su fer i demokratski izbori preduslov tih reformi. Povjerenje u izborni proces je osnov, a ne kruna ostalih reformi“, istakla je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica i pridružena članica Odbora za sveobuhvatnu reformu iz reda akademske zajednice, dr Nikoleta Đukanović.„Mladi treba da razumiju da će od ove izborne reforme zavisiti princip njihovih prava i ono kako će oni u budućnosti moći da utiču na sve javne politike i šta se radi u društvu“, rekao je predsjednik Državne izborne komisije, dr Nikola Mugoša.Tokom diskusije, predstavnici ogranaka mladih političkih partija širom političkog spektra podijelili su svoja razmišljanja o tome na koji način njihov glas može da se čuje unutar partija, kao i u procesu izborne reforme. Iskazali su spremnost da svojim prijedlozima unaprijede legislativu koja reguliše izbore. Oni su se osvrnuli na nedostatak prepoznavanja značaja doprinosa mladih unutar političkih partija, ističući da se često smatraju samo besplatnom radnom snagom za vrijeme izbornog procesa. Istaknuto je da iako unutar svojih partija mladi nemaju moć da mnogo promijene, ukoliko se mladi iz svih političkih partija udruže i pronađu saveznike da se njihov glas bolje čuje, moći će da iniciraju promjene.Ovaj događaj je podržan od strane Nacionalnog demokratskog instituta (NDI). Diskusija je dio niza tematskih događaja koje NDI organizuje kako bi informisao širu javnost o procesu izborne reforme. Naredna diskusija o učešću mladih u izbornim procesima biće održana u Bijelom Polju.

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page