top of page

VUKIĆEVIĆ: Mladi su ključni faktor za unaprijeđenje ekonomske, društvene i demokratske dinamike

Updated: Apr 28
Jutros je u hotelu Hilton održan set panel diskusija pod nazivom “Biznis info konferencija” u organizaciji NVO Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG). U sklopu prvog panela na temu “Kako pokrenuti biznis u Crnoj Gori” govorili su redovni profesor Ekonomskog fakulteta UCG prof. dr Boban Melović, predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Predrag Drecun i predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica.

 

“Mladi su ključni faktor za unapređenje ekonomske, društvene i demokratske dinamike. Imamo zajedničku odgovornost da stvorimo uslove koji će mladima omogućiti da ostanu i dostojanstveno žive u našoj državi,” poručio je predsjednik MOACG David Vukićević u svom uvodnom obraćanju i time otvorio konferenciju. 

Prof. dr Boban Melović, upitan da prokomentariše izazove u bavljenju biznisom, ističe da širenje globalnog tržišta, vještačke inteligencije i mnoštvo novih pojava jesu glavni uzroci za nastanak novih izazova u današnjem poslovnom svijetu. “Najplaćenija zanimanja danas su ona koja prije desetak godina nisu ni postojala. Ekološki održive prakse, automatizacija i digitalna transformacija jesu najnoviji trendovi u biznisu”, kazao je Melović.

 

S aspekta države i premijera Vlade, ko god je premijer, puna zaposlenost mora biti jedan od glavnih ciljeva”, poručio je Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Predrag Drecun, dodajući da je premijerov često kritikovan princip “paf-paf” - “najbolji njegov suštinski potez.” “Nemamo mnogo vremena da gubimo u akademskim raspravama. Razmišljajmo, gurajmo i idemo dalje”, istakao je Drecun.


Predrag Drecun

 

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica prokomentarisao je problem zloupotrebe bolovanja ističući da se takvim postupcima gubi ogroman novac i stvara atmosfera u kojoj ne pomažemo onima kojima je pomoć za vrijeme stvarne bolesti zaista potrebna. “Uspjeli smo da već promjenimo određene procese u javnom zdravstvu i Ministarstvu”, dodao je Mikavica ukazujući na suzbijanje ovoga problema.

 

Biznis info konferencija je dio projekta “Bussiness education for successful application” koji implementira Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, a finansira ga Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju posredstvom mehanizma zvanične razvojne pomoći SlovakAid i Ambasade Republike Slovačke u Crnoj Gori.
댓글


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page