top of page

Vujisić na Obuci MOACG: Ekologija je pitanje opstanka

Danas, 5. jula 2024. godine, je zvanično počela Obuka za content creatore u oblasti zaštite životne sredine. Predavač Vuk Vujisić, ekološki aktivista i novinar portala Zumiraj.me, održao je prvo predavanje pod nazivom “Analiza stanja i izazovi u oblasti životne sredine”.


MOACG OBUKA ZA CONTENT CREATORE

Objasnivši ličnu motivaciju za bavljenje ekološkim aktivizmom u okviru svog novinarskog angažmana, upoznao je polaznike sa vrstama narušavanja životne sredine, dajući primjere kroz konkretne slučajeve kojima se bavio. U toku predavanja učesnici su upitani da podijele probleme koje su identifikovali u svojoj sredini, s obzirom da dolaze iz svih krajeva Crne Gore.


MOACG OBUKA ZA CONTENT CREATORE

„Sistem kontrole i poštovanja elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu nije na zavidnom nivou, a ekologija nije više akcija kupljenja smeća, nego pitanje opstanka“, naglasio je Vujisić.


Predavač je kroz video materijale učesnicima približio konkretne slučajeve i praktične probleme sa kojima se suočavala ekologija u Crnoj Gori. Polaznici su imali priliku da čuju lična iskustva i slučajeve na kojima je predavač radio tokom višegodišnjeg angažmana, uključujući problem paljenja guma koji ugrožava živote stanovnika, nelegalnu eksploataciju šljunka, problematiku porasta mikroplastike i štetnih uticaja po naše zdravlje, zagađenje uvozom invazivnih vrsta i nelegalnu eksploataciju šuma.Vujisić je istakao da ne treba podlijeći prijetnjama i pritiscima s kojima se nije rijetko suočiti, već da treba biti istrajan, i da je najveće oružje – kamera!


MOACG OBUKA ZA CONTENT CREATORE

Polaznici su imali priliku da čuju i koji su to alati koji mogu biti od pomoći – Google Earth i GeoPortal koji omogućavaju upoređivanje određenih površina u različitim vremenskim periodima, platforma crnetacke.com u čijem je kreiranju MOACG partner kao i mnogi drugi.Obuka se realizuje u prostorijama Građanske kuće, kao saradnja Mreže za omladinski aktivizam sa Inicijativom mladih za ljudska prava (YIHR) i Građanskom alijansom.


Obuka za content creatore u oblasti zaštite životne sredine je dio projekta “Smanjenje ilegalne eksploatacije prirodnih resursa” koju realizuje Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore u saradnji sa organizacijom KOD, Eko timom i Mrežom za promjene, uz finansijsku podršku Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page