top of page

Veče mladih govornika podsjetilo na moć izgovorene riječi

Updated: Jun 24, 2023


MOACG

IV mjesto osvojila je Marija Boljević, III mjesto Lana Radonjić, II mjesto Elena Ratković, a I mjesto pripalo je Emini Kešmer.


U petak, 3.marta 2023. godine, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore je u saradnji sa Narodnom bibliotekom "Radosav Ljumović" organizovala Veče mladih govornika, gdje su se učesnici Edukativnog programa "Besjedništvo i javni nastup" kroz javni nastup takmičarskog duha predstavili publici u više kategorija, nakon čega je tročlani žiri, uz glas publike proglasio pobjednike.



Događaj je otvorio predsjednik Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore David Vukićević, koji je zajedno sa organizatorkom kulturnih događaja Narodne bibliotek "Radosav Ljumović" Itanom Vušović istakao koliko je značajno za mlade ljude da unaprjeđuju svoje retoričke sposobnosti i da grade samopouzdanje koje će im biti temelj za dobar javni nastup i predstavljanje sebe u najboljem svjetlu, što je bio jedan od motiva za iniciranje i realizaciju ovakvog programa.


David Vukićević MOACG predsjednik
Predsjednik MOACG David Vukićević

Nakon inspirativnih uvodnih obraćanja, otpočeo je prvi krug takmičenja, gdje su takmičari kazivali znamenite govore Veljka Vlahovića, Tomasa Henrija Hakslija, Marka Julija Bruta i drugih, koje su u protekla dva mjeseca imali priliku da obrađuju na predavanjima sa mentorima, nakon čega je publika bila pozvana da iznese svoje utiske o načinu na koji su takmičari interpretirali iste.


NARODNA BIBLIOTEKA RADOSAV LJUMOVIĆ MOACG ITANA VUŠOVIĆ

Drugi segment takmičenja bilo je kazivanje autorskih govora, gdje su takmičari pokazali koliko su vješti u retorici. Mladi govornici su besjedili na teme po sopstvenom izboru pa su prisutni imali priliku da slušaju o riječima, stidu, ali i o mladima i promjenama čiji oni mogu biti pokretači.


Treći i za mlade takmičare možda najizazovniji segment bili su improvizovani govori, gdje je teme nametala publika, simbolizujući okvire i norme koje nam društvo svakodnevno nameće. Za ovaj govor su prema pravilima učesnici imali 40 sekundi da se pripreme, a teme koje je publika zadala bile su: "talas", "življenje" i "Njegoševa ulica".



Na kraju takmičarskog dijela večeri, žiri u sastavu Sofije Kirsanov, koodinatorke za kulturu i neformalno obrazovanje MOACG, Davida Vukićevića, predsjednika MOACG i organizatorke kulturnih događaja Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" Itane Vušović je nakon glasanja publike proglasio dobitnike prva četiri mjesta kojima su uručene nagrade, nakon čega je događaj zatvoren dodjelom sertifikata učesnicima ovog programa.



IV mjesto osvojila je Marija Boljević, III mjesto Lana Radonjić, II mjesto Elena Ratković, a I mjesto pripalo je Emini Kešmer.


Edukativni program "Besjedništvo i javni nastup" realizuje Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore u saradnji sa Narodnom bibliotekom "Radosav Ljumović" u okviru projekta "(In)vokacije".

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page