top of page

Tivćani traže da zakon prepozna električne trotinete; novi azil za pse, bolje prilike za mlade


U neđelju, 22. oktobra 2023. godine Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore postavila je info-štand “Uprava za građane” u Tivtu, na kojem su aktivisti razgovarali sa više od 80 građana, koje su uz pomoć edukativnih materijala upoznali sa inicijativom za Partnerstvo za otvorenu upravu i njenim značajem za cjelokupno demokratsko društvo, nakon čega su im pružili mogućnost da istaknu probleme sa kojima se susrijeću u svom gradu, te na koji način bi oni mogli uticati na rješavanje istih.

Građani su ukazali na probleme iz sfere ekologije i prostornog planiranja, saobraćajne infrastrukture, a pored toga su iskazali zadovoljstvo što su saznali nove načine na koje se mogu uključiti u procese donošenja odluka, s posebnim akcentom na digitalne alatke poput e-Participacije i e-Peticije, koje su ocijenili kao izuzetno korisne i zanimljive.

Neki od najčešćih problema koje uočavaju građani i građanke Tivta, a koje su na info-štandu kroz razgovor sa MOACG aktivistima istakli bili su nedostatak parking mjesta u gradu, nepotrebno čekanje i duge procedure za izdavanje dokumenata u institucijama na lokalnom i državnom nivou, što bi se značajno moglo redukovati uz veću stepen digitalizacije i otvorenosti podataka. Ono što Tivćani i Tivćanke takođe vide kao problem su nezbrinuti psi lutalice kojih je mnogo i pored postojećeg azila za pse za područje Kotora i Tivta, pa ističu potrebu za proširenjem kapaciteta postojećeg azila ili izgradnjom novog azila. Građane brine i masovna upotreba električnih trotineta koji predstavljaju potencijalnu opasnost u saobraćaju, a pritom nijesu zakonski prepoznati. Mladi Tivta poželjeli su više prilika i aktivnosti posvećenih njima, te se nadaju da će uskoro vidjeti napredak na tom polju. Pored navedenog, građani i građanke ističu da uvijek postoji prostor za unapređenje turističke ponude grada.

Ova aktivnost sprovedena je u okviru projekta “Uprava za građane”, koji Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore sprovodi u saradnji sa Organizacijom KOD, a uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).
Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page