top of page

STUDENTI ZBUNJENI - PREPORUKE TREBALO DOSTAVITI, A NIJE BILO NAZNAČENO KAKO


U periodu od 1. do 30. oktobra studenti svih univerziteta u Crnoj Gori, mogli su podnijeti zahtjev za dobijanje studentske stipendije, putem servisa e-Upis. Kao takav, sam proces prijave nije podrazumijevao bilo kakvo fizičko dostavljanje dokumenata, makar to nigdje nije bilo javno naznačeno od strane Ministarstva prosvjete. Problem je nastao kada je juče procurila informacija da je 31. oktobar, osim što je bio krajnji rok za predaju prijave za stipendijum, bio posljednji dan za dostavljanje još jednog dokumenta - preporuke profesora. 

U tekstu konkursa je jasno naznačeno: "U cilju obezbjeđenja transparentnosti postupka, na svojoj internet stranici Ministarstvo će objaviti spisak studenata, koji su podnijeli zahtjev za dodjelu stipendije, sa naznakom roka za dopunu dokumentacije. Prijedlog rang liste Ministarstvo objavljuje na svojoj internet stranici na koju student ima pravo prigovora u roku od tri dana od dana objavljivanja, uz obavezu podnošenja odgovarajuće dokumentacije. Student ima pravo prigovora Ministarstvu na odluku komisije u roku od osam dana od dana objavljivanja konačne rang liste na internet stranici Ministarstva."


Pretpostavljamo da će Ministarstvo u narednom periodu objaviti spisak i naznaku roka za dopunu dokumentacije. Pitanje je gdje je Ministarstvo objavilo smjernice o dostavljanju preporuke profesora, za čije je dostavljanje, kako nam nezvanično kazaše, rok istekao juče. Koja je šansa da svi studenti koji su aplicirali mogu da obezbijede i predaju preporuku u roku naznačenom nakon objavljivanja liste, ako im potreba njenog dostavljanja do sada nije ni bila naznačena? 


Činjenica je da će studenti imati pravo prigovora na listu i mogućnost donošenja naknadne dokumentacije ukoliko istu uspiju da prikupe u naznačenom roku, ali, moraju li mladi uvijek ići putevima prigovora da bi ostvarili prava? 

Ovim putem, MOACG, kao predstavnik mladih ljudi u Crnoj Gori, pa samim tim i studenata, izražava zabrinutost zbog neažurnosti i neodgovornosti samog Ministarstva, koje u prethodnom periodu, na bilo koji način, nije učinilo javno dostupnom informaciju o potrebi i načinu dostavljanja naknadnog dokumenta – preporuke za studente koji studiraju u našoj državi.  Nećemo se dodatno osvrtati na, kako nezvanično kažu, "grešku u sistemu" zbog koje su svi studenti koji su konkurisali za stipendiju, umjesto mejla sa rang listom studenata koji su podnijeli zahtjev i sa jasnim daljim smjernicama za dostavljanje eventualnih naknadnih dokumenata, dobili rang liste osnovaca i srednjoškolaca koji su podnijeli zahtjeve za njima namijenjene stipendije. 


U kojoj mjeri bi eventualno nedostavljanje izvjesne preporuke uticalo na dobijanje stipendija - vidjećemo u narednom periodu, ali jedno je sigurno - mladi Crne Gore ne žele odnos sa institucijama po principu "rekla-kazala" i proizvoljno određivanje pretpostavljenih zahtjeva i rokova. Mladima su potrebna transparentna uputstva i smjernice za ostvarivanje pripadajućih prava, koja su zaslužili svojim napornim radom u prethodnom periodu. 


Pravo da se prijave na Konkurs za dodjelu stipendija najboljim studentima imaju najbolji studenti druge i narednih godina studija, koji su prvi put upisali semestar tekuće studijske godine, nijesu gubili ni jednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu ustanove visokog obrazovanja na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodne godina studija i postigli prosječnu ocjenu najmanje 9,00. Dakle, oni koji najviše truda ulažu u svoje obrazovanje, i koji će sjutra taj trud uložiti u napredak ove zemlje. Ako je ovo naš odnos prema njima - zapitajmo se. Ovo je jedan od brojnih odgovora na pitanje zašto mladi odlaze.


Odjeljenje za odnose sa javnošću Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG)

תגובות


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page