top of page

SOFIJA KIRSANOV NA PANELU "MLADI I OBRAZOVANJE"

U četvrtak, 18. avgusta u 20 časova, u Kući Stojanovića, u okviru serijala razgovora "Kružoci", koje organizuje NB "Radosav Ljumović", održana je diskusija na temu „Mladi i obrazovanje" na kojoj je govorila koordinatorka za kulturu i neformalno obrazovanje MOACG - Sofija Kirsanov, uz Saru Lakićević i moderatorku programa mr Blanku Marković.

Sagovornice su diskutovale o kvalitetu, standardima i savremenosti obrazovanja u crnogorskim obrazovnim institucijama, te o mogućnostima koje nude različita obrazovna usmjerenja. Takođe, izvršena je i komparacija obrazovanja u Crnoj Gori inostranstvu. Bilo je riječi i o značaju obrazovanja i o uticaju koji visoko obrazovanje ima na mlade, ali i na čitavo društvo.

Sofija je istakla da je ključno integrisati sva produktivna rješenja koja nudi Bolonjska deklaracija u obrazovni sistem Crne Gore, te izrazila apel odgovornim tijelima da omoguće obrazovnim institucijama, s akcentom na Univerzitet Crne Gore, da raspolažu sa većim budžetom u cilju poboljšanja kvaliteta nastave. Ohrabrila je prisutne mlade ljude da se posvete i neformalnom obrazovanju, ali i da iskoriste prilike za mobilnost u svom procesu obrazovanja (međunarodne razmjene), te naglasila da te prilike treba da koriste i nastavnici, i profesori, i ostalo akademsko osoblje, radi sopstvenog daljeg usavršavanja.

Neophodno je da civilno društvo, državne institucije, kao i sami studenti, zajedničkim naporima rade na poboljšanju kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori, ali i očuvanju onih pozitivnih elemenata koje svakako možemo pronaći u našem sistemu obrazovanja, kako bi naša omladina procijenila da je Crna Gora najbolji izbor za njihov akademski i profesionalni razvoj - bila je finalna poruka diskusije.Comentarios


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page