top of page

Snežana Nikčević na Obuci MOACG: Oslanjanje na AI je problematično ako ne radite na sebi

Drugo predavanje u okviru Obuke za content creatore u oblasti zaštite životne sredine je održala Snežana Nikčević, projektna koordinatorka, producentkinja i kreatorka sadržaja u NVO 35mm na temu vještačke inteligencije i kreiranja sadržaja.


obuka za content creatore MOACG

Predavačica je predavanje započela dijeljenjem iskustva učesnika i koliko su upoznati sa AI kroz dosadašnji susret sa ovom temom. Mašinsko učenje, različite strategije koje mogu poslužiti prilagođavanju platformi koje koristimo za kreiranje sadržaja, kao i prilagođavanje target grupama su samo neke od tema koje su pokrivene na predavanju.


obuka za content creatore MOACG

U toku predavanja je naglašen značaj kvaliteta podataka koje dajemo vještačkoj inteligenciji radi sve aktuelnijih problema stereotipizacije, generalizacije i širenja dezinformacija kao rezultat nepromišljene upotrebe ovih alata.


obuka za content creatore MOACG

Učesnici su upoznati sa prednostima AI generisanog sadržaja – prevazilaženje blokade, skraćivanje procesa, manji troškovi, dostupnost 24/7, brzina i efikasnost, ali i rizicima koji uključuju probleme sa kvalitetom i etikom, problematiku autorskih prava i plagijata, kao i namjeru širenja dezinformacija i nanošenja potencijalne štete pojedincima.


„Oslanjanje na AI je problematično ako ne radite na sebi“, istakla je Nikčević.


obuka za content creatore MOACG

Obuka za content creatore u oblasti zaštite životne sredine je dio projekta “Smanjenje ilegalne eksploatacije prirodnih resursa” koju realizuje Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore u saradnji sa organizacijom KOD, Eko timom i Mrežom za promjene, uz finansijsku podršku Nacionalnog demokratskog instituta.


Obuka za realizuje u prostorijama Građanske kuće.

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page