top of page

Realizovan edukativno-kreativni program "Sve svoje sa sobom nosim"


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) u saradnji sa Kancelarijom za mlade Glavnog grada Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom realizovala je dvodnevni edukativno-kulturni program "Sve svoje sa sobom nosim" u utorak, 17. oktobra i četvrtak, 19. oktobra u Birziminium Hub-u. Program je za cilj imao informisanje mladih o savremenoj crnogorskoj književnosti i važnosti njegovanja pisanja, izdavaštva. čitanja i umjetnosti među mladima.

Radionica održana u utorak bila je edukativnog karaktera. Uvodni dio radionice bio je vezan za važnost poezije i proze, te pisanja i čitanja među mladima, kao i pri građenju kulturnog bića svake države. Bilo je govora i o stavovima mladih o modusu izvođenja nastave književnosti, ali i o sponi između književnosti i kulturnog identiteta pojedinca i zajednice.

Kao posebno važna tema ukazala se problematika prilika za mlade pisce, ali su mapirane postojeće prilike i uspješni modeli, kako postojeći, tako i oni za kojima mladi pisci, učesnici radionice, osjećaju potrebu.

U drugom dijelu radionice započeta je druga od tri tematske jedinice: predstavljanje afirmisanih, ali i neafirmisanih autora iz Crne Gore. Ovom temom mladi su se pozabavili i u četvrtak, razgovarajući o istaknutim predstavnicima moderne i savremene crnogorske književnosti i njihovim djelima i stilovima. Treća tematska jedinica bila je kreativne prirode, pa su mladi, kroz čitanje odabranih stihova pjesnika Foruma mladih pisaca KIC-a i pisanje sopstvenih, došli do vizuelno-poetskih mapa koje će se naći na promotivnim cegerima koji će služiti za afirmaciju pisane riječi i podstrek mladima da čitaju, pišu i afirmišu kvalitetne autore iz Crne Gore.

Na cegerima će se naći stihovi Barbare Delać, Jane Radičević, Nataše Gudelj, Nikole Ćorca, Milene Radević, Teodore Jovanović, Helene Stanković...


Opmerkingen


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page