top of page

Mladi sa autizmom zaslužuju dodatnu podršku institucija i zajednice! #RazumijmoSe

SAOPŠTENJE

Svake godine se 2. aprila obilježava Svjetski dan osoba sa autizmom, u svijetu poznat kao World Autism Awareness Day.


️Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore teži da doprinese izgradnji društva u kojem će osobe sa autizmom imati mogućnost da iskažu svoj puni potencijal i da pokažu svoju posebnost i talente.


Mladi sa autizmom zaslužuju posebnu podršku svojih vršnjaka, ali i institucija koje bi trebalo da im obezbijede prilike za lični i profesionalni razvoj, bezbjedno, inkluzivno i prilagođeno okruženje, kao i platformu za jačanje vidljivosti osoba sa autizmom.


MOACG zato pozdravlja napore međunarodne zajednice da poboljša položaj osoba na autističnom spektru.


Talenti osoba sa autizmom na raznim poljima, od nauke do umjetnosti, su neprocjenjivi. Ipak, mnoge potrebe osoba sa autizmom su na listi čekanja ili nijesu prepoznate. Takvi slučajevi primjer su sistemskih prepreka na koje nailaze osobe sa autizmom, ali i dokaz njihovih beskrajnih mogućnosti, dragocjene kreativnosti, upornosti, i hrabrosti.


Volonteri Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore su, zajedno sa koordinatorkom tima za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Lanom Jovetić, osmislili kampanju #RazumijmoSe, koja za cilj ima povećanje vidljivosti osoba sa autizmom, te poziva na toleranciju, razumijevanje, i pružanje ljubavi prema osobama na spektru autizma.

svjetski dan autizma moacg


Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page