top of page

Perspektiva mladih na naš Međunarodni dan

Integralno saopštenje predsjednika MOACG Davida Vukićevića povodom Međunarodnog dana mladih


Međunarodni dan mladih obilježava se 12. avgusta, dana kada su Ujedinjene nacije 2000. godine inaugurisale isti, u cilju podizanja svijesti međunardnoj zajednici o važnosti pitanja mladih i kako bi proslavile njihov angažman u društvu.


Odraz zainteresovanosti mladih za privređivanje zajednici i mjere njihovog doprinosa društvu nazire se u vidu značajnog poboljšanja statusa istog, kojeg na državnom nivou kao i prethodne - Evropske godine mladih, skoro da nije bilo. Uvećani su studentski krediti, stipendije i naknade za stručno osposobljavanje, ali su i troškovi života dosegli nove visine.Prethodnih godina, razlog za ovakav stav koji su mladi zauzimali po pitanju svoje budućnosti, koju, nedugo nakon toga, odlučuju da grade van granica naše države, smatran je posljedicom ekonomskih kriza, dok je s vremenom sve uočljivije da je ovakva situacija zasnovana na nacionalnim i vjerskim tenzijama i društvenoj nestabilnosti. Istraživanje MOACG o zapošljivosti mladih iz januara 2023. godine, osim što je pokazalo da je više od 80% ispitanika - mladih razmišljalo da napusti Crnu Goru u potrazi za poslom, ukazalo je i na još jedan veliki izazov sa kojim se suočavaju - obrazovanje. Obrazovni sistem zahtijeva temeljne reforme. To proizilazi iz istraživanja na kojima se svega 6% mladih izjasnilo da ih je formalno obrazovanje spremilo za tržište rada.


Crnu Goru karakteriše izuzetno niska ekonomska i politička participacija mladih. Kako to ne bi bio slučaj i u predstojećim godinama, morali bismo uložiti napore da doprinesemo povećanju nivoa povjerenja u rad državnih institucija, a koje je umanjeno zbog dominacije ekonomske, društvene, političke i institucionalne krize u prethodnom periodu.


Preduslov unaprjeđenja kvaliteta života mladih jeste zakonsko prepoznavanje omladinskih organizacija, i za njih kreiranje budžetske linije, kako na državnom, tako i na lokalnim nivoima. Neophodni su paketi podrške i konkretne mjere za poboljšanje uslova života mladih.


Neblagovremeno donošenje Nacionalne strategije za mlade je rezultiralo da, kako u Evropskoj godini mladih, tako i sada, Crna Gora nema dugoročne programe podrške mladima. U predstojećem periodu, najavljeno je usvajanje nacrta iste, koja je od izuzetnog značaja za donošenje akcionih planova za mlade na nivou lokalnih samouprava.


Različiti vidovi nasilja su sve prisutniji ne samo među mladima, već i cjelokupnom zajednicom. Tolerancije biva sve manje, govor mržnje cvjeta. Posla uz knjižicu, tamo gdje je “sigurno” - u javnoj administraciji - ima. Mladi sreću traže preko granice.

Postavlja se pitanje jesu li institucije spremne da se uhvate u koštac sa takvim izazovima.


Brojni su indikatori koji upućuju na nedostatak prilika za mlade. Stoga, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore nastoji da, organizujući brojne kulturne događaje, edukativne radionice i ekološka okupljanja, pruži spektar aktivnosti u kojima mladi mogu da učestvuju, steknu nova znanja, iskustva i prijateljstva, a time i prošire svoje vidike.


Ovom prilikom želimo da istaknemo da pozitivan primjer rada daje Kancelarija za mlade Glavnog grada Podgorica, koja kroz niz aktivnosti kontinuirano radi na animiranju mladih i podizanju omladinskog života u glavnom gradu na viši nivo.

MOACG će i u narednom periodu istrajno raditi na rješavanju svih omladinskih pitanja, a naročito na poboljšanju društveno-ekonomskog statusa mladih.


Zahvaljujemo svim našim volonterima, omladinskim aktivistima i partnerima i preko 1000 učesnika u našim aktivnostima u prvoj polovini 2023. godine na doprinosu zajedničkim aktivnostima i čestitamo Međunarodni dan mladih!
Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page