top of page

“Noć skuplja vjekove” u čast Dana nezavisnosti

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore priredila je, u petak, 20. maja, kulturno veče pod nazivom "Noć skuplja vjekove", u Dodest sali KIC "Budo Tomović".
Ovaj kulturni događaj realizovan je uoči, 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, te su se na programu našle crnogorske pjesme iz raznih epoha i raznovrsne tematike, od kojih su neke bile spoj avangardne muzičke podloge i crnogorskih slika u stihu, s ciljem da se na moderan način oda počast našoj kulturi i tradiciji. Čuli su se stihovi Jevrema Brkovića, u izvođenju Elene Mitrović i Marije Keković, odlomci iz "Gorskog vijenca", koje su interpretirali Sofija Kirsanov i Luka Čelebić, a Radivoje Durutović je Njegošev duh dočarao stihovima Dušana Kostića. Jana Đukić kazivala je stihove Aleksandra Lesa Ivanovića, a Alda Šalja je prisutne vratila narodnim pjesmama, svojim izvođenjem pjesme "Viša je gora od gore". Za kraj recitatorskog segmenta, učesnici su pozdravili svoju domovinu pjesmom "Orevuar Montenegro".MOACG se trudi da, kroz ovaj i druge programe koje organizuje i koje posjećuju mladi i sugrađani, ukazuje poštovanje prema umjetnosti i smatra da treba nastaviti rad na razvoju crnogorske kulturne scene pružajući podršku mladim umjetnicima.


U tom duhu, drugi segment programa bilo je prijatno i inspirativno poetsko veče mlade cetinjske pjesnikinje, Bojane Vušurović, koja je govorila emotivne stihove iz svoje prve zbirke pjesama, "Oroz", koja će uskoro biti dostupna javnosti.


Koordinatorka za kulturu i neformalno obrazovanje MOACG, Sofija Kirsanov, koja je i osmislila ovaj program, razgovarala je sa Bojanom o inspiraciji, njenim književnim idolima, o pisanju, i položaju mladih umjetnika u Crnoj Gori.


Zaključile su da crnogorska poezija, ali i druge umjetničke forme, nailaze na brojne izazove, ali da to ne umanjuje njihov ogromni potencijal i kvalitet. One su čestitale predstojeći praznik prisutnim mladim ljudima, koji su dugim aplauzom iskazali svoj stav prema izvedenom programu i poeziji mlade pjesnikinje.


Zahvaljujemo KIC-u “Budo Tomović” i direktorici Snežani Burzan na kontinuiranoj i uspješnoj saradnji.

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page