top of page

MOACG podržava okupljanje "Za društvo znanja" u petak u 13 h ispred Ministarstva prosvjete


"Ne dozvolimo da prepisivanje postane pravilo! Želimo društvo znanja!

Prosvjetni radnici okupljeni u strukovnim udruženjima i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, posebno djece, mladih i roditelja, organizuju u petak, 16. juna u 13 sati ispred Ministarstva prosvjete protest “Za društvo znanja” zbog ovogodišnjeg postupka ocjenivanja i vrednovanja maturskog ispita za gimnazije i stručne škole" navodi se u saopštenju Prosvjetne zajednice Crne Gore.


protest za drustvo znanja PCCG Udruženje roditelji  udruženje profesora matematike Olivera Leković Mato Kankaraš Mihailovic kristina


MOACG zauzima, kao i uvijek do sada, jasan i principijelan stav: "Želimo da iskažemo nezadovoljstvo trenutnim stanjem u obrazovnom sistemu Crne Gore. Ovo se naročito odnosi na činjenicu da sistem ne vrednuje kvalitet i trud, na način na koji bi trebao, nego promoviše prepisivanje i sticanje ocjena bez ili sa vrlo malo utemeljenja u znanju. O vaspitanju drugom prilikom.


Svi koji žele društvo znanja, mogu svojim prisustvom podržati zalaganja MOACG i više desetina NVO organizacija širom Crne Gore, kako bismo zahtijevali unaprjeđenje obrazovnog sistema, da nam mladi ne bi odlazili, već ostajali u državi i bili zadovoljni budućim poslom i kvalitetom života."


Protestu će prisustvovati i članovi Komisije za ocjenjivanje maturskog ispita CSHB jezika i književnosti Ispitnog centra, koja je utvrdila nepravilnosti.


Iz Prosvjetne zajednice Crne Gore navode da "protestom žele da poruče da ne pristaju na to da prepisivanje postane pravilo. Protestom insistiramo na tome da se hitno ispitaju postupci nadležnih. Protestom tražimo društvo znanja.


Glavnom upravnom inspektoru i Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavićemo zahtjev da se ispita postupanje Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, uprava škola, kao i Ispitnog centra koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača, odnosno cjelokupan postupak ocjenivanja i vrednovanja maturskog/stručnog ispita."


U saopštenju Prosvjetne zajednice Crne Gore stoji: "Od Osnovnog državnog tužilastva u Rožajama i Ministarstva prosvjete tražimo da hitno saopšte ko je odgovoran za propuste u organizaciji i grubo kršenje nadležnosti pri eksternoj provjeri znanja učenika 9. razreda osnove škole iz predmeta matematika, koja je trebalo da bude održana 20. aprila."


Dalje PZCG ističe: "Svjesni smo, na šta smo više puta ukazivali prethodnih godina, da su propusti u organizaciji eskterne provjere znanja i maturskog ispita postojali i do sada, ali je činjenica je da su ove godine dostigli vrhunac (tri puta više). To što su se dešavali prethodnih godina ne umanjuje posljedice ovogodišnjeg postupanja i nereagovanje na očigledno prepisivanje, kojim se šalje opasno loša poruka savjesnoj djeci, mladima, njihovim nastavnicima i roditeljima."


Dio organizatora/podržavalaca protesta, koji su navedeni u saopštenju PZCG, su:

Prosvjetna zajednica Crne Gore

Udruženje nastavnika matematike

Udruženje biologa Cellula

Komisija za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita CSHB jez. i knj. Ispitnog centra

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore

Udruženje Roditelji

Centar za građansko obrazovanje

NVO Juventas

Akcija za ljudska prava

Centar za građanske slobode

Udruženje mladih sa hendikepom CG

Mreža za mlade CG

Forum MNE

NVO Prima

Biblios – Udruženje profesora CSBH jezika i književnosti

Centar za monitoring I istraživanje

Gimnazija Kotor

Gimnazija “Slobodan Škerović”, Podgorica

Gimnazija “Stojan Cerović”, Nikšić ...

Commentaires


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page