top of page

MOACG obilježava Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a: Neka zajednice vode!


1. Decembar, Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a, više je od pukog datuma i obilježavanja. Ovaj dan prilika je za iskazivanje solidarnosti i zajedničke akcije na polju podizanja svijesti o bolesti na koju čovječanstvo i dalje nema potpuni odgovor.

AIDS predstavlja poslednji, simptomatski najteži stadijum HIV infekcije (virus humane imunodeficijencije). HIV infekcija prolazi kroz razne stadijume, a najopasniji je njen latentni period u kojem osoba nema nikakve simptome i nije ni svjesna da je zaražena.


Sa HIV-om se može živjeti, kao što to čini 39 miliona ljudi širom svijeta u ovome trenutku. Međutim, veliki je broj onih koji žive sa njim a toga još nisu svjesni i samim tim ne pristupaju pravovremenom liječenju. Upravo zato, MOACG ovom prilikom naglašava značaj preventivnog djelovanja i testiranja, a radimo i na edukaciji po pitanju ove oblasti u cilju povećanja prevencije, pa pozivamo sve mlade da učestvuju u sjutrašnjoj online radionici "Sa HIV-om se živi!".

Pored adekvatnog ljekarskog tretmana, osobama zaraženim ovim virusom neophodna je i široka socijalna podrška, podrška koju efikasno možemo pružiti samo svi zajedno. Jer, kao što kaže i sam slogan ovogodišnje kampanje: Neka zajednice vode!

コメント


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page