top of page

MOACG NA OKRUGLOM STOLU O DIGITALIZACIJI JAVNIH USLUGA ZA DJECU I RODITELJE

Predstavnici MOACG - predsjednik David Vukićević i volonter Jovan Banjević - prisustvovali su okruglom stolu "Javne usluge za djecu i roditelje koje je potrebno digitalizovati" u hotelu Ramada, u ponedjeljak, 12. septembra, koji je organizovan od strane "Udruženja Roditelji".


Na početku okruglog stola, "Udruženje Roditelji" je predstailo rezultate istraživanja koje su prethodnih mjeseci sproveli u vidu dvije online ankete, koje su obuhvatile više od 1.000 roditelja iz gotovo svih opština Crne Gore. Jedna anketa se odnosila na dostupnost i kvalitet usluga koje koriste roditelji i djeca u opštinama u kojima žive, a tema druge bile su usluge koje bi trebalo digitalizovati u narednom periodu.


Po ovom istraživanju, čak 47,3 odsto anketiranih roditelja smatra da je komplikovana procedura ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite, a postupkom vađenja ličnih dokumenata i upisom u matične knjige nezadovoljno je 39,3 odsto roditelja. Prema rezultatima ankete, većini roditelja (77,9%) značilo bi da bude digitalizovana usluga vađenja lične karte I pasoša. Među anketiranim, 57 odsto njih, smatra da prijave za dječiji dodatak takođe treba da budu dostupne kao eUsluga.


Svoje profesionalne stavove i mišljenja na okruglom stolu iznijeli su: šefica Odsjeka za portale i servise u Ministarstvu javne uprave Vesne Simonović, projektni menadžer UNDP-a Boris Rebić, Aleksandra Džankić iz Direkcije za lične isprave i prebivalište MUP-a, Milinka Sekulić, konsultant za medije Ministarstva prosvjete, načelnica Odsjeka za razvoj informacionog sistema Fonda za zdravstveno fonda Crne Gore Lejla Reković, kao i direktor Centra za informacioni sistem Glavnog grada Džemal Lekić.


"Bez tehničkih, normativnih i proceduralnih priprema, crnogorsko društvo ne može dobiti efikasne elektronske usluge. Ako se preskoči neki od tih koraka, dobijamo samo privremena rješenja. Uvođenje eUsluga zahtijeva i intenzivnu edukaciju građana, koji nijesu dovoljno upoznati sa prednostima digitalizacije, a dodatna obuka potrebna je i zaposlenima u institucijama". Ovo su samo neki od zaključaka sa ovog okruglog stola, prenosi roditelji.me.

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page