top of page

Mladi osvojili vrijedne nagrade, a projektni tim predstavio rezultate "Uprava za građane"



Završni događaj projekta "Uprava za građane" obilježen je u duhu kviza u kom su se mladi takmičili u znanju u omladinskoj participaciji i Otvorenoj javnoj upravi za vrijedne nagrade.

Na događaju održanom u srijedu, 20. decembra 2023. godine u CKZ-u Ribnica predstavljeni su ključni rezultati projekta "Uprava za građane", a organizovan je i kviz znanja za odabrane učesnike radionica o Partnerstvu za otvorenu upravu na kojem su tri prvoplasirane ekipe prigodno nagrađene, nakon čega je upriličen koktel.


Uprava za građane

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore je u saradnji sa Organizacijom KOD realizovala projekat "Uprava za građane" u periodu od avgusta do decembra 2023. godine, uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).


Prvo mjesto na kvizu osvojili su Nina Korać i Jovan Janković, drugo mjesto zavrijedili su Marko Vulević i Nikola Vojvodić, a treće mjesto pripalo je Nini Giljanović i Luki Deretiću. Predsjednik MOACG David Vukićević je u uvodnom dijelu naglasio da su u kratkom vremenu postignuti impresivni rezultati.


Uprava za građane

"U okviru projekta ostvareni su izvanredni rezultati. Obučeno je 16 trenera i trenerica za omladinsku participaciju, koji su potom održali 24 radionice za 517 mladih u 17 opština širom Crne Gore. Takođe, postavljajući 18 štandova u 17 opština OGP treneri i aktivisti Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore razgovarali su sa 1750 građanki i građana o problemima koji su prisutni u njihovim lokalnim zajednicama, kako bi iste usmjerili ka lokalnim samoupravama i apelovali da budu riješeni", pojašnjava predsjendik MOACG.


Uprava za građane

Vukićević dalje navodi: "Projekat je obuhvatio i promotivnu kampanju na društvenim mrežama koja je imala za cilj da animira mlade da se upoznaju sa Partnerstvom za otvorenu upravu i podstakne da budu uključeni u društvene procese. Kreiran je i Kratki vodič za građanke i građane o otvorenoj upravi koji je, kao trajan dokument od izuzetnog značaja za dalje unaprjeđenje Nacionalnog akcionog plana. Dio kampanje bili su i podkasti sa renommiranim stručnjacima i aktivistima iz oblasti otvorenih podataka i promotivni video materijali sa radionica i kadrovi sa info-štandova širom Crne Gore, kao i poruke trenera za omladinsku participaciju o značaju Partnerstva za otvorenu upravu."


Uprava za građane

"U saradnji sa NVO Obrazovanje za znanje, MOACG je održala u Podgorici, Baru i Bijelom Polju obuke za organizacije civilnog društva o otvorenim podacima i Partnerstvu za otvorenu javnu upravu, čiji je glavni cilj bio pružanje pomoći organizacijama da saznaju više o tome gdje mogu pronaći otvorene podatke, ali i za što i kako te podatke mogu koristiti u svom svakodnevnom radu, te zahtijevati od istitucija da iste objavljuju", zaključio je predsjednik Vukićević.


Projekat Uprava za građane realizovali su Organizacija KOD i Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, uz finansijsku podršku National Democratic Institute.

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page