top of page

Miljan Lončar na Treningu za izgradnju kapaciteta u domenu UN Agende 2250 ''Mladi (za) mir i bezbjednost''Predstavnik Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore Miljan Lončar prisustvovao je trodnevnom Treningu za izgradnju kapaciteta u domenu UN Agende 2250 ''Mladi (za) mir i bezbjednost'' koji je organizovala Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) u Crnoj Gori u saradnji sa Mrežom za mlade Crne  Gore.


Trodnevni trening održan je u hotelu ''Mediteran'' u Bečićima u periodu od 15. do 17. decembra 2023. godine, a okupio je 17 mladih predstavnika različitih organizacija civilnog društva, kao i predstavnike relevantnih crnogorskih institucija. Primarni cilj treninga bio je poboljšanje razumijevanja ali i podsticaj učesnika na proaktivan angažman u smislu ključnih elemanata UN Agende ''Mladi (za) mir i bezbjednost. 


Miljan Lončar MOACG

S tim u vezi trening je poslužio kao platforma za iznošenje mišljenja, razmjenu iskustava i analizu ključnih aktera čija je uloga krucijalna na polju donošenja odluka i implementacije ciljeva agende kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou.


Događaj su svojim uvodnim obraćanjima otvorili gospodin Edin Koljenović-direktor lokalne RYCO kancelarije u Crnoj Gori i gospođa Mirela Rajković-RYCO Advocacy Senior Manager.


Gospodin Koljenović u svom obraćanju istakao je da trening ovog tipa igra ključnu ulogu u procesu osnaživanja organizacija mladih i relevantnih državnih institucija da svoje napore usklade sa prioritetima naznačenim u UN Agendi 2250 '' Mladi (za) mir i bezbjednost. Osnov UN Agende 2250 ''Mladi (za) mir i bezbjednost naglašava potrebu uključivanja mladih u pitanja iz oblasti političkog života, pomirenja i izgradnje mira. 


Miljan Lončar MOACG

''RYCO podržava napore u oblasti mira i bezbjednosti mladih na nivou državne politike, instirirajući na pricipima koji su vođeni mladima ali i principima multisektorske saradnje, uz podsticanje mreže omladinskih organizacija da predvode proces i okuppljaju institucije kako bi zajedno kroz dijalog iznašli najpogodniji način implamentacije odredaba UN Agende 2250 u našoj zemlji. Ova aktivnost pruža osnovno znanje kada je riječ o procesu zagovaranja i kreiranja politika u ovoj oblasti'', istakla je Rajković.


Miljan Lončar MOACG

Comentarios


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page