top of page

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA - MOACG: Mladi da daju primjer“Da bi čovjek bio slobodan nije dovoljno odbaciti svoje okove, već živjeti na način da poštuje i razvija slobodu drugih ljudi.”-Nelson Mendela


Međunarodni dan ljudskih prava je jedan od najvažnijih datuma moderne istorije. Na današnji dan je 1948. godine donesena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Ovakav događaj je od izuzetne važnosti. Dokument od trideset članova uspio je da podigne nivo zaštite ljudskih prava u čitavom svijetu.

MOACG MEĐUNARODNI DAN LJUDKSIH PRAVA LJUDSKA PRAVA CRNA GORA

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva”, piše u prvom članu Opšte deklaracije o ljudskim pravima. Ljudska prava su svojstvena svim ljudima, bez obzira na pol, nacionalno ili etničko pripadanje, boju kože, vjeru, jezik, državljanstvo ili bilo koji drugi status. U Crnoj Gori ljudska prava su zagarantovana Ustavom.


Za svaki veliki korak čovječanstva neophodne su žrtve. Drugi svjetski rat i brojni zločini koji su tada počinjeni, bili su povod za donošenje deklaracije. Pitanja koja se tiču ljudskih prava oduvijek zaokupljaju pažnju svijeta, pa tako i mladih koji nastoje da svijet učine boljim mjestom.


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, na čelu sa timom za zaštitu ljudskih prava i sloboda, uvidjevši važnost poštovanja ljudskih prava, svakodnevno djeluje na ovom polju. Organizujemo brojne edukativne radionice i aktivnosti s ciljem podizanja svijesti mladih, koji su ključan faktor u daljem napredovanju društva u svim oblastima, posebno ističući oblast zaštite i poštovanja ljudskih prava.


“Da bi čovjek bio slobodan nije dovoljno odbaciti svoje okove, već živjeti na način da poštuje i razvija slobodu drugih ljudi.”-Nelson Mendela

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page