top of page

Marija Boljević učestvovala na drugom regionalnom okupljanju organizacija za praćenje izbora

Rukovoditeljka Organizacionog odjeljenja Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore Marija Boljević prisustvovala je drugom Regionalnom okupljanju netradicionalnih organizacija za praćenje izbora koje je realizovano u periodu od 9. do 12. jula u Beogradu od strane Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).


Marija Boljević MOACG

Okupljanje je imalo za cilj da istakne važnost učešća svakog pojedinca u izbornim procesima, ali i da temeljno edukuje predstavnike netradicionalnih organizacija za praćenje izbora o složenosti izbornog procesa, medijima i monitoringu izbornog procesa i nedovoljno zastupljenim grupama, kao što su mladi, žene, LGBTQ+ zajednica i OSI, i njihovom položaju u izbornom procesu .


Prvog dana trenerica Marija Babić govorila je o samom izbornom procesu i fazama koje on obuhvata, internacionalnim standardima, nakon čega je fokus stavljen na ciljeve, principe i metodologije posmatranja izbora, te kodeks ponašanja posmatrača izbora.


Drugog dana učesnici su uz mentore Mariju Babić i Marka Ivkovića radili na planiranju konkretnih aktivnosti koje će svaka od prisutnih netradicionalnih organizacija za praćenje izbora sprovoditi za vrijeme izbornog procesa u svojoj zemlji, koje su kasnije prezentovali prisutnima i kroz diskusiju razmjenjivali ideje i stavove o unapređenju predviđenih aktivnosti.


MOACCG

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore se, kao odgovorna omladinska organizacija, trudi da ohrabruje mlade ljude i ukazuje na bitnost informisanosti i uključenosti mladih u izborne procese, kako bi isti u što većoj mjeri bili transparentni i inkluzivni, te kako bi svaki vid nepravilosti za vrijeme izbornog procesa bio prijavljen i sankcionisan.


Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore se zahvaljuje Nacionalnom demokratskom institutu na pozivu i uspješnoj organizaciji.
efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page