top of page

Korupcija u zdravstvenom sistemu Crne Gore

Updated: Sep 14, 2023

"Ukupno gledano, korupcija u zdravstvenom sistemu Crne Gore ima negativan uticaj na finansijsko upravljanje u zdravstvu i može dovesti do značajnih finansijskih gubitaka. Ovdje su neki od načina na koji korupcija utiče na finansijske gubitke u zdravstvenom sistemu:

1. Nepotrebna potrošnja novca: Kupovina skupe opreme ili ljekova na temelju veza ili mita može dovesti do potrošnje novca na nepotrebne stvari.

2. Nepotrebni troškovi liječenja: Kada se plaća mito za prioritet u pružanju medicinskih zasluga ili nabavku ljekova

3. Smanjenje proračuna za zdravstvo: Kada se novac troši na koruptivne aktivnosti, to može dovesti do smanjenja finansijskih sredstava dostupnih za pružanje zdravstvene zaštite

4. Smanjenje investicija u zdravstvo: Kada se novac troši na koruptivne aktivnosti, to može dovesti do smanjenja investicija u medicinsku opremu, medicinska istraživanja i

obrazovanje medicinskih stručnjaka", navodi se u publikaciji "Korupcija u zdravstvenom sistemu Crne Gore - Šta treba znati?"


KORUPCIJA ZDRAVSTVO CRNA GORA CEMI NDI MOACG MREŽA ZA OMLADINSKI AKTIVIZAM CRNE GORE

Posebno se ističe da "nepravedna raspodjela resursa, usluga i prilika, nepotizam, mito i drugi oblici korupcije dovode do smanjene efikasnosti i produktivnosti."

"Loša reputacija zbog korupcije u zdravstvenom sistemu Crne Gore može dovesti do daljeg pogoršanja kvaliteta zdravstvenih usluga i do gubitka povjerenja pacijenata u sistem. Međutim, javno otkrivanje korupcije i preduzimanje mjera protiv odgovornih osoba može poboljšati povjerenje pacijenata u sistem i podstaknuti transparentnost i odgovornost u zdravstvenom sektoru", stoji u brošuri.


Brošura je pripremljena od strane Centra za monitoring i istraživanje CeMI u partnerstvu sa NVO Juventas, NVO Kvir Montenegro i NVO Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore MOACG u okviru projekta Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) - Podrška civilnom društvu u borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu 2021 – 2023.


Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora/ki i ne odražavaju nužno stav NDI, donatora ili Vlade SAD.



Publikacija Korupcija u zdravstvu CG - Sta treba zanti
.pdf
Download PDF • 579KB

efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page