top of page

Kirsanov na Ljetnjoj školi Nacionalnog demokratskog instituta u Tirani


Koordinatorka za kulturu i neformalno obrazovanje Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore Sofija Kirsanov boravila je u Tirani od 17. do 21. jula u okviru Ljetnje škole koju je organizovao i podržao Nacionalni demokratski institut (NDI).

Ljetnja škola, pod nazivom Gajenje kolektivne akcije u vezi vjerskih sloboda na Zapadnom Balkanu (Fostering Collective Action on Religious Freedom in the Western Balkans) okupila je više od 50 učesnika iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije koji kao građanski aktivisti ili zaposleni u institucijama rade na očuvanju dijaloga u svojim lokalnim zajednicama.

U okviru četvorodnevne obuke, učesnici su u različitim kontekstima i od više eminentnih predavača iz Norveške i Poljske, kao i predstavnika institucija i međunarodnih organizacija imali priliku da uče o važnosti i vrijednosti okupljanja ljudi iz različitih sredina, različite kulture, vjere i identiteta, posebno u doba kada se polarizacija povećava širom svijeta.

Kirsanov je na finalnom panelu govorila o saradnji i dijalogu između različitih zajednica u Crnoj Gori, podijelivši svoja zapažanja i iskustvo, uz konstataciju da je saradnja temelj ljudske civilizacije, a da saradnja mora da se odvija na horizontalnom i na vertikalnom nivou, te da posebno treba njegovati saradnju marginalizovanih grupa i šire populacije.

Povezivanje uprkos, odnosno iznad tih 'barijera' pokazuje i stvara svijet u kojem suživot, tolerancija i saradnja mogu i treba da budu prigrljeni, finalni je zaključak ljetnje škole.

MOACG se zahvaljuje Nacionalnom demokratskom institutu na pozivu i plodonosnoj saradnji, kao i NDI Albania na gostoprimstvu i uspješnoj organizaciji.


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page