top of page

Građani Rožaja traže nove sportsko-rekreativne sadržaje, čistiji grad i bolje uslove za mlade

Updated: Oct 26, 2023


MOACG BANNER

Aktivisti Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore su u subotu, 14. oktobra 2023. godine sa info-štandom “Uprava za građane”, posjetili Rožaje, gdje su razgovarali sa više od 80 građana i građanki. Tom prilikom oni su im predstavili zanimljive podatke o Partnerstvu za otvorenu upravu, nakon čega su kroz diskusiju građanima pružili mogućnost da ukažu na probleme sa kojima se susrijeću na lokalnom nivou, a govorili su i o načinima na koje oni mogu biti uključeni u proces donošenja odluka lokalne samouprave i državne uprave.


Uprava za građane MOACG

Građani su sa našim aktivistima podijelili postojeće probleme koje bi trebalo riješiti, a imali su takođe i mnoštvo sugestija i ideja za uređenje i unapređenje grada. Neki od najvećih izazova za stanovnike Rožaja jesu neadekvatna saobraćajna infrastruktura, nedovoljno iskorišćeni turistički potencijali i velike količine nepropisno odloženog otpada u gradu.


Uprava za građane MOACG

Naši aktivisti ističu da su građani i građanke u izuzetno raspoloženi i otvoreni za saradnju sa lokalnom samoupravom na obostrano zadovoljstvo, te da su u razgovoru došli do brojnih ideja i inicijativa, a sve u cilju unaprjeđenja kvaliteta života, te pospješivanja turističke ponude. Kako kažu, stanovnicima Rožaja je potrebno više sportsko-rekreativnih sadržaja, konkretno biciklističke i staze za trčanje, zatvoreni bazen i novi fudbalski teren. Pored toga, mladi Rožaja žele više prilika i bolje uslove za život, kako ne bi bili primorani da napuštaju svoj grad tokom studija i u potrazi za poslom.


Uprava za građane MOACG

Zainteresovani građani su kroz razgovor sa našim aktivistima imali priliku da se upoznaju sa načinima na koje mogu osigurati ostvarivanje svojih ideja, poput građanske participacije u budžetskoj kontroli, e-Participacije i javnih rasprava.


Uprava za građane MOACG

Ova aktivnost sprovedena je u okviru projekta “Uprava za građane”, koji Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore sprovodi u saradnji sa Organizacijom KOD, a uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).
コメント


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page