top of page

GORANOVIĆ: DRŽAVA POSTALA NAJVEĆI KONKURENT PREDUZETNICIMA



Jutros je u hotelu Hilton održan set panel diskusija pod nazivom “Biznis info konferencija” u organizaciji NVO Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG). U sklopu trećeg panela na temu ženskog preduzetništva govorili su izvršna direktorica Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori Arijana Nikolić Vučinić, osnivačica i izvršna direktorka OR DOO Nina Redžepagić i potpredsjednik Unije mladih preduzetnika Igor Goranović.


Sofija Kirsanov Arijana Nikolić Vučinić Nina Redžepagić Igor Goranović


Izvršna direktorica Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori Arijana Nikolić Vučinić navodeći nedavna istraživanja ističe da je plata žena u prosjeku 14%  manja u odnosu na muškarce, iako veći procenat njih ima formalno obrazovanje. “Ukoliko imate dobar investicioni ambijent imaćete i priliv stranih investicija. Stoga, neophodno je taj ambijent i unaprijedti”, istakla je Nikolić Vučinić upitana da ukaže na vezu između ženskog preduzetništva i privlačenja stranih investicija.


Osnivačica i izvršna direktorka OR DOO Nina Redžepagić poručila je da “Mi jesmo napravili neki novi sistem šansi, ali ono što mnogo više brine i što je ključno za ženski biznis jeste njihovo samopouzdanje”, a koje je, dodaje ona, vrlo teško izgraditi u društvu u kojem je toliko aktuelan mizogeni govor. “Žena po prilici stvari trebada se odrekne roditeljstva da bi imala uspješnu karijeru, smatram da to ne treba da bude tako”, zaključila je Redžepagićeva.


Sofija Kirsanov Arijana Nikolić Vučinić Žensko preduzetništvo


“Preduzetništvo je u goroj poziciji nego u prethodnih 10 godina, najveći konkurent nam je postala država, s aspekta zapošljavanja ali i svega ostalog”, istakao je Potpredsjednik Unije mladih preduzetnika Igor Goranović dodajući da je u takvoj situaciji neminovno da i žensko preduzetništvo ispašta. 


Biznis info konferencija je dio projekta “Bussiness education for successful application” koji implementira Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, a finansira ga Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju posredstvom mehanizma zvanične razvojne pomoći SlovakAid i Ambasade Republike Slovačke u Crnoj Gori.


Igor Goranović Nina Redžepagić


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page