top of page

Filipović (MOACG): Odluka Apelacionog suda pokazatelj deficita istinskog fokusa na najbolji interes djeteta

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) je duboko zabrinuta zbog odluke Apelacionog suda Crne Gore u slučaju višestrukog silovanja maloljetnice, a koja se tiče smanjenja prethodno izrečene kazne zatvora u trajanju od 15 godina na period od 8 godina.


Vučić Filipović koordinator  MOACG Mreza za omaldinski aktivizam crne gore

Ova odluka Apelacionog suda predstavlja uznemirujući presedan i šalje poruku da se težina zločina višestrukog silovanja maloljetnog lica, uz sve posljedice koje ostavlja na žrtvu, ne cijeni adekvatno. Ignorisanje ranijih osuđivanja okrivljenog, umjesto da se uzmu kao upozorenje i dodatni faktor u odmjeravanju kazne, je potpuno suprotno praksi pravde. Osim toga, deficit istinskog fokusa na najbolji interes djeteta, koji bi trebao biti imperativ u ovakvim slučajevima, je izuzetno zabrinjavajući. Sudska odluka bi trebalo da bude vođena prvenstveno brigom za dobrobit djeteta, osiguravajući da se pravda zadovolji i da se žrtva osjeća zaštićeno i pravedno tretirano.


Smatramo apsolutno apsurdnim obrazloženje Apelacionog suda, kako je Viši sud višestrukom silovanju okrivljenog “dao prenaglašen značaj” koji nije takvog karaktera da bi se izrekla maksimalna kazna. Smanjenje kazne za tako težak zločin šalje lošu poruku žrtvama, društvu i potencijalnim počiniteljima, te dovodi u pitanje integritet i moralno utemeljenje pravosudnog sistema. Ovakve odluke ne samo da ne doprinose sigurnosti društva, već ga i ugrožavaju, stvarajući osjećaj nekažnjivosti za počinitelje i nedostatak zaštite za žrtve.


Pozivamo nadležne državne organe da po hitnom postupku preispitaju sve okolnosti navedenog slučaja, očekujući da će se kroz reviziju presude, odrediti adekvatnija sankcija koja može zadovoljiti zahtjeve pravde.Vučić Filipović

Koordinator Tima za zaštitu ljudskih prava i sloboda Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) 

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page