top of page

Filipović (MOACG): Kažnjavanje žrtava utemeljuje nepovjerenje građana u institucijeIntegralno saopštenje Vučića Filipovića, zamjenika koordinatorke za zaštitu ljudskih prava i sloboda Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) izražava duboku zabrinutost povodom nedavnog slučaja seksualnog uznemiravanja koje se dogodilo u Kolašinu, nakon kojeg je žrtvi izrečena opomena i novčana kazna za prekoračenje nužnosti u samoodbrani. Ova presuda ukazuje na gorući problem u zakonodavstvu i pravosudnom sistemu, ali i čitavom društvu. Ovakav epilog situacije u kojoj je građanki Crne Gore ugrožena bezbjednost i tjelesni integritet, kao i sama činjenica da se ovakvi napadi sve češće dešavaju, stvaraju nesigurno okruženje u kojem počinitelji krivičnih djela nijesu adekvatno sankcionisani, a žrtve njihovih napada ostaju bez nužne podrške i zaštite. Takvo okruženje je pogotovo pogubno za mlade i njihov razvoj, a odsustvo elementarne zaštite i podrške od institucija sistema jedan je u nizu razloga koji mladima olakšava trajni odlazak iz Crne Gore.


Vučić Filipović MOACG Ljudska prava Pravni fakultet UCG
Vučić Filipović, zamjenik koordinatorke za zaštitu ljudskih prava i sloboda MOACG

Navedena odluka suda šalje pogrešnu poruku i dovodi u pitanje pravdu za žrtve seksualnog nasilja. Bez namjere da utičemo na autonomnost i nezavisnost sudske vlasti, apostrofiramo da institucije sistema moraju jasno prepoznati svoju odgovornost u borbi protiv seksualnog nasilja, i da umjesto blagonaklonog postupanja prema napadačima, svoja ovlašćenja i aktivnosti usmjere na zaštitu i podršku žrtvama seksualnog nasilja, te unapređenje i stvaranje nove zakonske regulative koja problematizuje seksualno nasilje, rodno zasnovano nasilje, femicid, te specifične probleme koji pogađaju primarno žene, kao što je osvetnička pornografija.


Neophodno je ozbiljno razmatranje konkretnog slučaja kako bi se osigurala pravičnost, podrška i zaštita za žrtve seksualnog nasilja, kao i nužno sprečavanje daljeg normalizovanja ovakvih ishoda. Ukazujemo i na potrebu za hitnom i opsežnom edukacijom zaposlenih u pravosuđu o složenosti i posljedicama seksualnog nasilja, čime bi se osiguralo pravedno i prigodno pristupanje ovakvim slučajevima. Potrebno je raditi i na podizanju svijesti o opasnosti i posljedicama seksualnog nasilja, omogućiti žrtvama ovih zločina pristup besplatnoj pravnoj pomoći i podršci tokom postupka, te kreirati mehanizme za nadzor i procjenu ostvarivanja načela dosljednosti, pravednosti i odgovornosti u toku pravosudnih postupaka. Na ovim promjenama mora raditi cjelokupna zajednica, jer jedino zajedno možemo graditi društvo u kojem nema mjesta za seksualno niti bilo koje drugo nasilje i u kojem pravda i istina nemaju prepreka, a u kojem žene neće biti dodatno ugrožene zbog svoga roda i pola. Vučić Filipović, zamjenik koordinatorke za zaštitu ljudskih prava i sloboda Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG), je student master studija Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.
Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page