top of page

Đokmarković (MOACG) prisustvovala konferenciji “Dijalog za pravednu tranziciju u Crnoj Gori“


Predstavnica Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) Ivona Đokmarković je 28. februara 2023. godine na poziv Kancelarije za održivi razvoj Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore prisustvovala Konferenciji “Dijalog za pravednu tranziciju u Crnoj Gori“.

Ivona Đokmarković MOACG konferencija

”Crna Gora ima veliki potencijal i šansu da krene putem zelene tranzicije i dekarbonizacije, odnosno postepenog napuštanja uglja kao izvora za proizvodnju električne i toplotne energije. Za uspješnu tranziciju ključne su investicije i mobilizacija državnog i privatnog kapitala koji će stvoriti infrastrukturnu podršku za dalji socio-ekonomski razvoj.


Programi podrške za pavednu tranziciju treba da budi inkluzivni i zasnovani na otvorenom socijalnom dijalogu, usmjereni prvenstveno ka podršci domaćinstvima i zajednicama koje su najviše zavisne od industrija zasnovanih na uglju. Samo ako se to postigne, Crna Gora može obezbijediti istinski održiv razvoj koji ljude stavlja u centar ove transformacije kao dobitnike, a ne žrtve.”


To je zaključak prvog dana konferencije posvećene pravednoj tranziciji i inkluzivnom, niskokarbonskom razvoju crnogorskog društva, koja se održava u Podgorici.

Na konferenciji su se obratili premijer Dritan Abazović, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom i predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević.


Dvodnevna konferencija se organizuje u okviru projekta ”Mapa puta pravedne tranzicije za Crnu Goru”, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Republike Slovačke, u okviru platforme ”Dijalog za razvoj”, Nacionalnog savjeta za održivi razvoj.


MOACG INFO tim

Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page