top of page

David Vukićević na protestu: "Ne može se kuća graditi na krivim temeljima"


Protest "Za društvo znanja" zbog ocjenjivanja i vrednovanja maturskog ispita za gimnazije i stručne škole ispred Ministarstva prosvjete organizovali su u petak, 16. juna 2023. godine prosvjetni radnici okupljeni u strukovnim udruženjima i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, posebno djece, mladih i roditelja.

David Vukićević protest Ministarstvo prosvjete MOACG Mreža za omaldinski aktivizam Crne Gore Za društvo znanja

Na protestu su govorili predstavnica Prosvjetne zajednice Crne Gore Olivera Leković, izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović, Direktor SMŠ "Danilo Kiš" Budva Krsto Vuković, predsjednik MOACG David Vukićević i profesor matematike u Gimnaziji "Slobodan Škerović" Mato Kankaraš. Integralan govor predsjednika Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore Davida Vukićevića je u nastavku:


"Poštovani prosvjetni radnici, srednjoškolci i mladi, budućnosti Crne Gore,

Bez obzira na nominalne rezultate, na ovom ispitu smo pali kao društvo u cjelini.

U 2023. godini preko 300 učenika prepisuje na maturskom i stručnom ispitu. Da li ste ikada čuli za takav slučaj u zemljama razvijene Evrope? Da li je ovo put razvoja crnogorskog društva i put da oblikujemo mlade koji će u budućnosti naše društvo voditi putem napretka i prosperiteta? U šta se uzdaju mladi, koji su prepisivanjem željeli da polože maturski ispiti i ostvare odlične rezultate? Očekuju li sjutra zaposlenje preko veze? Da li su to budući kadrovi doktori, inžinjeri, ekonomisti, pravnici, političari koji će koruptivnim radnjama doprinositi urušavanju naše države? Da li zbog ovakvih pojava vrijedni mladi nemaju perspektivu da ostanu i rade u Crnoj Gori, pa zato odlaze da svoju sreću grade širom svijeta?


Obrazovni sistem je temelj svake zajednice., njegovo ogledalo i ovo sto vidimo je slika iskrivljenog vrednosnog sistema i traži hitnu reakciju. Sistem je pokazao svoje slabosti i potrebu za neodložnim suštinskim promjenama, u vidu identifikovanja i sankcionisanja svih odgovornih koji su omogućili i svojim neodgovornim ponašanjem doveli u iskušenje veliki broj mladih da vrata u svijet odraslih odškrinu na neodgovoran i nečasan način.Poručujemo im da se ovakvi obrasci ponašanja ne mogu i ne smiju tolerisati, jer budućnost svake države počiva na mladima, a društvo u cjelini treba da se potrudi da mladi kroz obrazovni sistem usvoje vrjednosno prihvatljive obrasce ponašanja, koji će im u budućnosti služiti za afirmativan sopstveni, kao i razvoj države.


Ne može se kuća graditi na krivim temeljima.


Neophodno je hitno uvesti programe antikorupcijskog obrazovanja u prosvjetni sistem, da bismo se izborili sa ovim problemom, o čemu Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore već određeno vrijeme razgovara sa domaćim nadležnim institucijama i međunarodnim partnerima.


Problem, koji je pred svima nama, je slojevit i kompleksan, a ogolio je nedostatke i propuste u obrazovnom sistemu, naročito prilikom organizovanja, polaganja i ocjenjivanja maturskog i stručnog ispita. Da li se srednjoškolcima moglo blagovremeno pomoći da usvoje potrebna znanja?


Da li je online vid nastave, koji su prosvjetni radnici pregalački iznijeli, bio izazovan za mlade da steknu znanja za uspješno polaganje ispita? Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore će se zalaga za uvođenje etike kao obaveznog nastavnog predmeta u svim srednjim, pa čak i osnovnim, školama, a potrebu za tim, pored ovih rezultata, bespredmetno je dalje obrazlagati.


Obrazovni sistem treba da oblikuje progresivne, vrijedne, poštene, a prije svega i u svakoj situaciji ljude.


Sjajna je prilika da ukažemo na svevremenost Platonovih misli: „Obrazovanje je omeđivanje i usmjeravanje mladosti ka ispravnoj logici, koju pravo afirmiše, i koju iskustvo naših najboljih predaka potvrđuje kao u potpunosti tačnu.“

Upućujemo zahvalnost svim marljivim učenicima i prosvjetnim radnicima koji su svojim trudom i zalaganjem, na jedini ispravan i društveno prihvatljiv način, položili maturu i ispit zrelosti. Treba u budućnosti da se oslanjamo upravo na takve ljude.


Mladi su uvijek bili progresivni nosioci promjena i pokretačka snaga, i zato vjerujemo da ćemo zajedno svi, bez obzira na ulogu u ovom procesu, naučiti lekciju i na tim temeljima posvećeno i časno raditi na sveopštem društvenom napretku!

Znanjem u budućnost!

Mladi pokreću!"


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page