top of page

Bošković: Obrazovanje mladih osnova razvoja, potreban novi "softver"

ilija bošković obrazovanje rezultati maturskog ispita

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) iskazuje zabrinutost zbog nedavno objavljenih rezultata eksternog ispita iz Crnogorsko-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, a koji su samo još jedan u nizu pokazatelja kritičnog stanja u našem obrazovnom sistemu, na koje već duže vrijeme ukazujemo.


ministarstvo prosvjete rezultati maturskih ispita csbh ilija bošković moacg

Imamo vrlo lijepu riječ za ono što treba da predstavlja taj proces obrazovanja - ona ne podrazumijeva samo usvajanje znanja, već formiranje, oblikovanje i nastajanje onoga što bi sjutra trebalo nazvati ličnošću.


Jer, ukoliko društvo ne čine ličnosti, već jedinke, to društvo osuđeno je na propast.  Jedinke stvaraju mase, a mase postaju alat u rukama onih koji imaju zle namjere.


Da bismo izbjegli taj scenario, moramo osmisliti i pristup koji odgovara tom pojmu obrazovanja. Jer sa ovim - po kojem 500 maturanata ne postiže ni prelaznu ocjenu na eksternim ispitima, po kojem je broj učenika koji na PISA testiranju dostižu najviši stepen ravan statističkoj grešci - očigledno nešto nije u redu.


Moramo jednom za svagda osvijestiti da Crna Gora nema drugog resursa do ljudi. Naftu smo pokušali naći u Jadranskom moru, a ona je sve vrijeme tu, u njenih 600 hiljada ljudi rasutih po golom kršu i kamenu, koji je valjda i sam trebalo da nam ukaže šta treba da bude osnova našeg razvoja. 


To su ljudski kapital i njegova osnovna dimenzija - obrazovanje.


Proces obrazovne reforme je dugotrajan, i ne rješava se u jednom mandatu bilo koje Vlade, stoga treba imati strpljenja, i imaćemo ga onda kada i primjetimo da se na tome radi.


Podržavamo dosadašnje napore Ministarstva, nabavku nove opreme, prevoza, kompjutera i ostalih hardverskih komponenti, ali ono što nama zaista, više od svega treba jeste novi softver.Ilija Bošković,

Koordinator Odjeljenja odnose sa javnošću MOACG
Comments


efd107_0581c3964d37443788cec9944585fee1~mv2.jpg
bottom of page